Ljajić o statusu Jovanke Broz

Jovanka Broz primljena je nedavno u bolnicu u teškom zdravstvenom stanju (Anadolija)

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić potvrdio je u razgovoru za agenciju Anadolija da se Jovanka Broz, udovica bivšeg predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, osjeća bolje.

Ljajić je jedan od rijetkih predstavnika vlasti koji je u posljednjih nekoliko godina brinuo o Jovanki Broz, a koga je ona rado primala i s kojim je izravno komunicirala.

„Taj oporavak teče pozitivnim tokom, a nama preostaje da rešavamo njene praktične probleme. To su dugogodišnji problemi s kojim se ona suočava. Od toga da još uvek nema rešeno pitanje elementarnog stanovanja u pristojnim uslovima, do rešavanja nekih statusnih problema vezanih za imovinsku raspravu koja nikako da završi i koja je godinama unazad iz potpuno neobjašnjivih razloga zaustavljena“, izjavio je Ljajić.

Potvrdio je kako je prije nekoliko dana razgovarao sa članovima njene rodbine, te najavio kako će se ponovno sastati s njima, a razgovarao je i s kolegama u Vladi o načinu na koji riješiti probleme Jovanke broz prije nego što ona uskoro izađe iz bolnice.

Na pitanje znači li to da bi Jovanka Broz zaista uskoro mogla napustiti bolnicu, vicepremijer Ljajić nije mogao odgovoriti.

„To je sada procena lekara. Oni su, za sada, zadovoljni sadašnjim tokom oporavka. Teško je u ovom momentu predviđati kad bi mogla da napusti bolnicu“, dodao je Ljajić.

Jovanka – simbol jednog vremena

Napominje i kako u Vladi imaju razumijevanja za probleme Jovanke Broz, uz napomenu da je ona simbol jednog vremena.

„Morala je imati status koji dolikuje ženi nekadašnjeg presednika države, ma kakva ta država bila. Ona apsolutno nije krivično gonjena za bilo koje delo. Imala je neviđene simpatije od Makedonije do Slovenije. Prvi put kad sam bio kod nje, javili su mi se brojni građani i firme koje su izražavale spremnost da pomognu. Bile su čak tri građevinske firme iz Makedonije koje su htele da dođu da pomognu u renoviranju njene kuće, ali i mnogo poziva ljudi s područja bivše Jugoslavije, što dovoljno govori o ugledu koji ta žena ima na prostoru cele bivše Jugoslavije. To je skoro neverovatno“, objašnjava Ljajić.

Otkriva i da je za Jovanku Broz prioritet „da se imovinska rasprava što pre okonča, jer su njena prava povređena time što je bukvalno izbačena iz svoje kuće u Užičkoj ulici“.

„Tada je prebačena u kuću gde je do sada bila. Način kako je to urađeno više liči na snimanje western filma nego na realnost koju čovek može da zamisli. Ona ne traži ništa više, ni manje, osim onog što njoj pripada. Naravno, to jeste stvar sudskih instanci i ne možemo na njih da utičemo, ali to je nešto na čemu ona insistira“, napominje Ljajić.

Osim toga, zalaže se i da se Jovanki Broz osiguraju „elementarni uslovi za život jer živi u velikoj vili u zapuštenom stanju“.

„Pokušali smo da renoviramo pojedine delove vile, ali je neophodno da i ona napusti tu kuću, što ona, s druge strane, ne  želi da učini. Moramo da nađemo način na koji ćemo uspeti to da rešimo i saniramo objekat u kojem se do sada nalazila“, zaključuje Rasim Ljajić.

Titova udovica primljena je prije dva tjedna u Urgentni centar Kliničkog centra Srbije u izuzetno teškom zdravstvenom stanju, a liječnici su se neko vrijeme borili za njen život.

Izvor: Agencije