Ljajić: Ne smijemo ulaziti u spiralu mjera i kontramjera

Budva, Crna Gora
Rasim Lajić: Crna Gora ima interes za najbolje moguće odnose sa Srbijom (Al Jazeera)

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da će svi u regiji trpjeti štete ukoliko se nakon odluke Crne Gore da od 1. lipnja ne otvori granice za državljanje Srbije uđe u spiralu mjera i protumjera.

Za Radio-televiziju Srbije je rekao da ne vidi ekonomsku logiku u toj odluci Podgorice te dodao da je i epidemiološka situacija u regiji takva da omogućava olakšan prijelaz granica, prenosi Beta.

“Crna Gora ima interes da ima najbolje moguće odnose sa Srbijom, ako ništa drugo zbog velikog broja naših turista koji letuju tamo, a Srbija izvozi i više od 750 miliona evra robe u Crnu Goru, posebno u letnjim mesecima”, kazao je Ljajić.

Zabrana za avione MA

Komentirajući izjavu veleposlanika Crne Gore u Beogradu da odluka nije konačna, rekao je kako se nada da će od 1. lipnja i državljani Srbije moći putovati u Crnu Goru, “kao što je i Srbija otvorila granice za sve putnike”.

“Svi bi trebalo da spuste loptu i da uđu u proces dogovaranja i rešavanja otvorenih pitanja. Treba da se vratimo na teren ekonomije i interesa, a interes Srbije je da ima najbolje moguće odnose sa svima u regionu”, dodao je Ljajić.

Odlukom Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije, zrakoplovi crnogorske nacionalne kompanije Montenegro Airlines od srijede nemaju dozvolu za slijetanje na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”.

‘Ne idite gdje ste nepoželjni’

Ova odluka donesena je kao protumjera odluci crnogorskih vlasti da svoje granice ne otvore za državljane Srbije, zbog, kako je navedeno, korona virusa.

U ponedjeljak je predsjednik crnogorske Vlade Duško Marković najavio da će Crna Gora otvoriti granice sa zemljama u kojima je broj zaraženih manji od 25 u odnosu na 100.000 stanovnika, a na listi su se našle Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Mađarska, Albanija, Grčka.

Prethodno je premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da ta zemlja neće zatvarati granice za crnogorske državljane, ali je pozvala građane Srbije da, kako je rekla, ne idu na ljetovanje tamo gdje su nepoželjni.

Izvor: Agencije