Ljajić: Milion eura za historijske spomenike

Bitno je da mjesta poput Kadinjače postanu važne turističke destinacije, rekao je Ljajić (EPA)

Potpredsjednik vlade i ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić posjetio je danas spomen-kompleks Kadinjača kod Užica gdje su počeli radovi na njegovoj rekonstrukciji i tom prilikom rekao da bi takva mjesta ubuduće trebala biti važne turističke destinacije.

Projekat rekonstrukcije kako je rečeno, finansira ministarstvo sa 30.000 eura i predviđeno je da radovi budu završeni za dva mjeseca.

Ljajić je rekao da će ministarstvo ove godine uložiti milion eura za rekonstrukciju različitih historijskih spomenika koji imaju turistički značaj za Srbiju.

Lajić je tom prilikom ukazao i na kulturno-historijski i turistički aspekt Kadinjače ističući da bi više trebalo podsjećati na antifašističku tradiciju Srbije.

Kako je naveo, značajno je da ubuduće i što više škola organizuje ekskurzije i da što veći broj djece posećuje takva mjesta.

“Bitno je da ovakva mesta poput Kadinjače postanu važne turističke destinacije, mesta gde će se stvarati nova vrednost. Jedanaest hiljada turista godišnje je malo i moramo više da ulažemo i obogatimo ih sadržajima kako bi turisti, pre svega mladi imali motiva da ih obilaze”, rekao je Ljajić.

On je rekao da je ministarstvo spremno nastaviti sa pružanjem pomoći Užicu, kompleksu Kadinjača i muzeju i podrži svaki dobar projekat koji će, kako je naveo, stvarati dodatnu vrijednost.

Ulaganje u kulturni turizam

“Ministarstvo je spremno da pomogne i nastojaćemo da i dalje razvijamo kulturni turizam koji iz godine u godinu beleži rast posetilaca. Procene pokazuju da će 20 odsto poseta do 2020. biti turisti koji će obilaziti ovakva mesta”, rekao je on.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković zahvalio je ministru Ljajiću na podršci koju kako je naveo, već drugu godinu zaredom pružaju ustanovama grada Užica. 

“Veoma je važno da su prepoznati projekti Narodnog muzeja. Prošle godine obavljena je rekonstrukcija krova na kompleksu Kadinjača, a ove godine biće urađena rasveta”, naveo je Tihomir Petković.

Izvor: Agencije