Ljajić: Ili ukidanje takse, ili izlazak Kosova iz CEFTA-e

Rasim Ljajić: Svako rješenje za Kosovo djeluje kao utopističko iz nekoliko razloga (Tanjug)

Beograd očekuje da Evropska komisija izvrši pritisak na institucije Kosova kako bi ukinule taksu od 10 odsto na robu iz Srbije, a alternativa tome je da Kosovo izađe iz CEFTA sporazuma, izjavio je u sredu potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

“Ne možete sedeti za stolom gde važe jedna pravila za sve ostale partnere, a za vas važe neka posebna pravila. Čak i zemlje koje su su u ratu međusobno ne pribegavaju ovakvim drastičnim, drakonskim merama”, rekao je on novinarima u Beogradu.

Ukoliko Evropska komisija hitno ne reaguje, čitav Cefta sporazum i sve ono što je rađeno na formiranju zejedničkog eknomskog prostora naprosto pada u vodu, poručio je Ljajić.

Kontramjere Beograda besmislene

Naveo je da to neće biti “naš neuspeh, nego, pre svega, neuspeh Evropske unije”, koja je, kroz Berlinski proces, promovisala kao jedan od glavnih ciljeva formiranje zajedničkog ekonomskog prostora na zapadnom Balkanu.

Beograd, kaže, ne može da uvodi nikakve kontramere, jer vrlo malo robe kupuje na Kosovu.

“Bilo bi besmisleno da pribegavamo takvim merama, a osim toga, ta roba se manje-više kupuje od srpskih privrednika koji na Kosovu žive”, rekao je Ljajić.

Upitan o navodima da je prepolovljen plasman robe iz Srbije na Kosovo, Ljajić kaže da se još prikupljaju podaci, pre svega od glavnih proizvođača, trgovaca i izvoznika – i u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i carinom Srbije.

Pritisak na sve evropske institucije

“Nažalost, ti podaci su približno tačni. Dakle, radi se o tome da je gotovo prepolovljen naš plasman robe na tržište Kosova zbog ovih neverovatnih, neobjašnjivih mera, koje nemaju nikakvu ekonomsku logiku”, poručuje Ljajić.

Jedino što, ističe, u ovom trenutku Srbija može da uradi je konstanatan pritisak, koji će Beograd vršiti na sve evropske institucije.

“Mi se nećemo pomiriti sa ovom merom i odlukom”, dodaje Ljajić.

Vlada Kosova je 6. novembra usvojila odluku o povećanju carina na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine za 10 odsto.

Maja Kocijančič, portparolka šefice diplomatije EU-a Federice Mogherini, ocenila je da su mere Kosova jasno kršenje Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini – CEFTA.

Oštre reakcije iz EU-a i SAD-a

“Unija očekuje da se Kosovo, koje trenutno predsedava CEFTA-om, u potpunosti pridržava obaveza iz CEFTA i da opozovu ovu meru”, navela je Kocijančič u svom reagovanju na odluku vlasti Kosova.

I ambasada Sjedinjenih Američkih država u Prištini ocenila je da povećanje carinskih taksi zemljama članicama CEFTA-e ne koristi Kosovu.

“To samo stvara nesigurnost za biznis i izaziva ekonomsku nestabilnost. Bolje je uložiti više napora u osiguravanje prosperitetne budućnosti putem dijaloga”, napisala je otpravnica poslova ambasade SAD-a na Kosovu Colleen Hyland na Twitteru.

Izvor: Al Jazeera i agencije