Livingstone izbačen iz laburista zbog antisemitizma

Livingstone je i sâm bio na meti kritike kada je židovskog novinara usporedio sa 'čuvarom koncentracijskog logora' (Reuters)

Bivši londonski gradonačelnik Ken Livingstone isključen je iz Laburističke stranke zbog svoje izjave da je Hitler “zagovarao cionizam”, braneći laburističku zastupnicu koja je isključena dan ranije zbog izjava o Izraelu.

“Ken Livingstone je, u očekivanju istrage, privremeno isključen iz Laburističke stranke zbog toga što je naštetio stranci”, rekao je glasnogovornik stranke.

“Njezini su komentari bili pretjerani, ali ona nije antisemitkinja“, rekao je ranije Livingstone britanskim medijima, komentirajući slučaj Naz Shah, zastupnice iz Zapadnog Bradforda koju je stranka u srijedu privremeno isključila zbog toga što je 2014. godine na jednoj društvenoj mreži objavila komentare koji su ocijenjeni antisemitskim.

Naz Shah je, prije nego je izabrana za zastupnicu, na Facebooku objavila crtež na kojemu je Izrael ucrtan u zemljopisnu kartu Sjedinjenih Država pod naslovom: “Rješenje za izraelsko-palestinski sukob: premjestite Izrael u SAD”. Na to je dodala komentar: “Problem je riješen”.

Objavila je i komentar s ključnom riječi #IzraelApartheid u kojemu kaže: “Ne zaboravite da je sve što je Hitler učinio u Njemačkoj bilo po zakonu”.

Nazvali ga ‘apologetom nacizma’

Livingstone je u četvrtak rekao: “Kada je Hitler 1932. pobijedio na izborima zalagao se za preseljenje Židova u Izrael. Zagovarao je cionizam prije nego je poludio i na kraju pobio šest milijuna Židova”.

“U Laburističkoj stranci sam već 40 godina i nikada nisam čuo da bi tko rekao nešto što bi vrijeđalo Židove”, dodao je.

Livingstone je i sâm bio na meti kritike kada je židovskog novinara usporedio sa “čuvarom koncentracijskog logora”.

John Mann, također laburistički zastupnik, nazvao je Livingstonea “apologetom nacizma”, zbog čega je bio pozvan u stranku da se izjasni.

U Laburističkoj stranci se redovito čuju glasovi koji izražavaju zabrinutost zbog antisemitskog govora nekih čelnika lijevog krila u stranci.

Izvor: Agencije