LIVE: Potpuno zatrpane kuće u Topčić Polju

Gradonačelnik Prijedora: Imali smo situaciju da je voda nosila jedan frižider u kojem se nalazilo devet bombi (Anadolija)

21:47 – Bijeljina, Doboj, Banja Luka, Šamac, Zvornik

Stanje u opštini Donji Žabar na terenu se pogoršalo, jer je voda u posljednjih nekoliko sati narasla iz neobjašnjivih razloga, a prije toga je bila u opadanju, saopćeno je večeras iz uprave Civilne zaštite RS. Poplavljeno je više 100 kuća, a evakuacija je u toku. Hitno su potrebni čamci za spašavanje, vreće za pijesak, pumpe za izbacivanje vode i druge potrepštine.

U Doboju su nastavljene aktivnosti na ispumpavanju vode iz podrumskih i prizemnih prostora poplavljenih objekata, aktivno se radi na čišćenju grada, a humanitarna pomoć se dijeli na oko 35 punktova, povremeno se pušta tehnička voda, a električne energije još nema.

Humanitarna pomoć pristiže, ali naglašava se da su naročito potrebne gumene čizme, rukavice, sanitarije, deterdženti, sredstva za dezinfekciju. Posebno se ističe potreba za lijekovima.

Do večeri će pristići svi deminerski timovi zaključno sa timom iz Trebinja. Voda je puštena, ali samo kao tehnička i dolazi povremeno i do njenog prekida u snabdijevanju zbog oštećenja u sistemu.

Od sinoć su u Doboju na snazi pojačane mjere sigurnosti i na ispomoć su upućeni pripadnici policije iz drugih gradova. 

U toku dana u Banjaluci je nastavljeno čišćenje objekata i odvoz otpadnog materijala, kao i dopremanje hrane, vode za piće i drugih sredstava u naseljima Lazarevo, Mađir, Priječani, Česma, Vrbanja, Karanovac i Krupa na Vrbasu.

U općini Šamac evakuacija je u potpunosti završena. Vrši se asanacija terena i odvoz krupnog otpada. Humanitarna pomoć pristiže i formira se veći broj punktova za njen prihvat.

U općini Zvornik vrši se stalni nadzor stanja klizišta u saradnji sa opštinom Mali Zvornik u Republici Srbiji. 


21:15 – Brčko Distrikt


20:25 – Bijeljina

Iz Štaba za vanredne situacije grada Bijeljina večeras je saopćeno da je vodostaj rijeke Save u stagnaciji i da je stanje na dašničkom nasipu u Crnjelovu stabilno. Izvršeno je probijanje drinskog nasipa kod Stare Rače, tako da je počelo opadanje vodostaja u odnosu na današnji dan.

Spasilački tim iz Velike Britanije tokom današnjeg dana intervenirao je na Balatunu, gdje je evakuirano šest osoba, dijeljena je hrana i voda, u Ostojićevu je osposobljena elektromreža, a logistički tim je u obilasku Donjeg Broca kako bi se prikupili podaci na terenu.

Ekipe zadužene za evakuaciju stoke su na terenu i rade svim raspoloživim kapacitetima. Tokom dana, evakuirana su dva kamiona stoke s područja Amajlija, Popova i Dvorova. Problem predstavlja nedostatak raspoloživog ljudstva, a osigurane su nove količine hrane za životinje.


20:06 – Topčić Polje

Klizišta su u velikom dijelu BiH u potpunosti zatrpala pojedina mjesta. Ekipa Al Jazeere posjetila je Topčić Polje, gdje su deseci kuća u potpunosti zatrpani pijeskom i kamenjem.


18:54 – Šamac


18:52 – Brčko

Na području Cerika (Brčko Distrikt) voda je pomakla minsko polje i došlo je do eksplozije jedne mine.

Povrijeđenih nije bilo.

Sa više lokacija gdje se voda povukla BH MAC je dobio informacije o pronađenim bombama, granatama i oružju.


18:35 – Posavski Podgajci

Vode rijeke Save nakon što su prije dva dana probile nasip kod Račinovaca i Rajevog Sela probile su sve do Posavskih Podgajaca i Strošinaca.

U Posavskim Podgajcima, u kojima živi oko 1.200 stanovnika koji se evakuiraju, voda je poplavila dio sela uz državnu cestu od Bošnjaka prema Gunji i Rajevom Selu, te je prodrla u neke kuće i u visinu od dva metra, a polako ulazi i u kuće s druge strane ceste.

Po riječima koordinatora obrane od poplava u Posavskim Podgajcima Gorana Miličevića, riječ je o savskim vodama koje dolaze iz pravca Rajevog Sela.

„U ovome trenutku pravimo zečje nasipe kako bi vodu kanalizirali i usmjerili u Spačvanski bazen“, kazao je Miličević.


17:55 – Regija

Neke su države izlašle u javnost sa prvim procjenama ukupnog broja ljudi pogođenih poplavama. U saradnji sa Katedrom za geografiju zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, uz analizu profesora Stjepana Šterca, Al Jazeera je napravila presjek ukupnog broja ugroženih po državama.

Doktor Stjepan Šterc je u našem zagrebačkom studiju.


17:50 – Doboj


[Foto: Al Jazeera]

Kolona automobila sa humanitarnom pomoći i volonterima kod Doboja čeka da se sanira most kako bi stigli u ovaj bh. grad.


17:08 – Sarajevo

Veterinarski fakultet u Sarajevu formirao je krizni štab i aktivirao veterinarsku službu, koja će na pogođenom području u Bosni i Hercegovini od danas vršiti analize. Kako je najavljeno, u narednim danima predlagat će konkretne mjere kako bi se izbjegla mogućnost širenja infekcija i bolesti. 

Gost vijesti je dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Fejzić.


16:34 – Šamac

U većini mjesta u Posavini i dalje traje borba sa nabujalom rijekom. Najteže je u Doboju, Šamcu, Orašju i Bijeljini. Na ulazu u Šamac nalazi se Ljiljana Smiljanić.


16:25 – Bratunac

U općini Bratunac registrirano je 126 klizišta, zbog kojih je evakuirano 170 lica, saopćeno je danas iz uprave civilne zaštite RS-a.

Lokalni putevi Bratunac – Drinjača, u mjestu Polom, te Bratunac – Skelani, u mjestu Žlijebac, blokirani su.

Na području općine Milići, gdje se stanje uzrokovano poplavama stabilizira, prijetnju predstavljaju klizišta, koja ugrožavaju objekte u više mjesnih zajednica.

Brojni odroni na putnim komunikacijama i klizišta i dalje su jedan od najvećih problema na području općine Vlasenica.

U mjestu Tišča ugroženo je sedam objekata, zbog čega je izvršena preventivna evakuacija 12 lica, dok su ugroženom stanovništvu u Mjesnoj zajednici Čelebići dostavljeni paketi sa hranom.


15:32 – Bugojno

Stanje na poplavljenim područjima u Srednjobosanskom kantonu se stabilizira, dok trenutno najveći problem u tom kantonu predstavljaju brojna klizišta.

Prema informaciji iz Kantonalne uprave civilne zaštite (KUCZ), registrirano je gotovo stotinu klizišta, od kojih je najveći broj u općinama Travnik i Jajce.

Iz ugroženih područja evakuirano je više od stotinu ljudi, a štete su evidentne i na magistralnim i regionalnim putevima.

Općinski timovi za evidenciju šteta obići će u narednim danima teren pogođen poplavama i klizištima, nakon čega će biti kompletiran zvanični izvještaj o štetama na području SBK-a.


15:10 – Bijeljina

Štete na poljoprivrednim kulturama uslijed poplava u Semberiji su neprocjenjive.

“Treba uložiti ogromne napore da se poljoprivreda u Semberiji oporavi, s obzirom na to da je poplavljeno dvije trećine ili više od 30.000 hektara poljoprivrednih površina”, ukazao je danas gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Entitetske vlasti su odobrile probijanje nasipa koji štiti područje oko ušća Drine u Savu, što je tražio Gradski štab za vanredne situacije, kako bi se omogućilo smanjivanje nivoa vode pored savskog nasipa.

U narednim danima će početi popis štete od poplave, koji će provoditi zajedničke komisije Grada Bijeljina i Ministarstva poljoprivrede.


15:06 – Srebrenica

Na području općine Srebrenica, iako još nije ukinuto vanredno stanje, polako se normalizira situacija nakon poplava, a službenici Civilne zaštite posjetili su najugroženije stanovnike MZ Sućeska u naselju Slatina i podijelili im pakete.

“Na području naše općine registrovano je 100 klizišta. Klizišta uglavnom ugrožavaju lokalne puteve. I dalje su u prekidu lokalni putevi prema Slatini, Sućeskoj, Stožerskom, Orahovici, Potočarima, Kostolomcima, Crvici i Skelanima. Poslali smo i zvanični zahtjev Vladi RS-a za mašine i neophodan građevinski materijal, a naše ekipe trenutno rade na sanaciji mosta u naselju Žuti i Plavi Most. Ovih dana pojačani smo s jednim bagerom”, izjavio je za Agenciju Fena Cvijetin Maksimović iz Civilne zaštite općine Srebrenica.


15:02 – Brčko

Snimak Brčkog iz zraka [Izvor: YouTube/SENS]


14:58 – Odžak

Prema podacima sa vodomjernih stanica automatskog hidrološkog monitoring sistema Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo, danas u 14 sati, aktivne su mjere vanredne odbrane od poplava na području odžačke i Srednje Posavine.

Rijeka Sava u Svilaju bilježi opadanje vodostaja od 2 cm, u Šamcu 6 cm, Orašje 3 cm, Grebnice 2 cm, saopćeno je iz Agencije.


14:14 – Sarajevo

Veterinarski fakultet Sarajevo formirao je krizni štab i aktivirao svoju veterinarsku službu koja djeluje u sastavu Federalne uprave civilne zaštite, s obzirom na to da stanovništvu poplavljenih područja prijete zaraze.

Već od sutra će stručni tim Veterinarskog fakulteta, sastavljen od patologa, mikrobiologa, infektologa, virusologa i epidemiologa obilaziti ugrožena područja, kontaktirati lokalne veterinarske organizacije i štabove civilne zaštite, izvršiti uvid u stanje na terenu i predlagati konkretne mjere.

Dekan Veterinarskog fakulteta Nihad Fejzić precizirao je da se prva mjera odnosi na leševe životinja koji moraju biti propisano neškodljivo uklonjeni u jame, s obzirom na to da kapaciteti spalionica nisu dovoljni i namijenjene su malim leševima (perad, ovce).

Prema njegovim riječima, laboratorije fakulteta su spremne da izvrše sve vrste pretraga koje su potrebne u ovakvoj situaciji, prenosi Fena.

Stručni timovi će u narednim danima obići Nemilu, Željezno i Topčić polje, Zavidoviće, Maglaj, Doboj.

Druga ekipa ide u Posavinu – Orašje i Odžak te okolna mjesta do kojih se bude moglo doći, dok će treća ekipa obići Tuzlanski kanton – Kalesiju, Živinice, Kladanj…

Od bolesti koje prijete stanovništvu, ali i životinjama, Fejzić izdvaja antraks čije su pore, kojih ima u tlu i inače, sada rasute svuda. Smrtonosne su, kako za životinje tako i ljude, i sada su tamo gdje ih nikad nije bilo niti bi ih trebalo biti.

Ističe da je hitno potrebna vakcinacija svih životinja, kako bi one bile imune i kako antraks ne bi prenijele na ljude.

Od ostalih bolesti Fejzić upozorava i na rizike od stomačnih infekcija, kako za životinje tako i ljude.

“Prijeti leprospiroza i druga oboljenja i mi smo spremni da priskočimo u pomoć. Naša laboratorija besplatno će raditi sve analize hrane i tečnosti koja se distribuira u ugroženim područjima, posebno u humanitarnim centrima”, naveo je Fejzić.

Nagli porast temperature, smatra on, pogoduje i bolestima koje prenose insekti, između ostalih i virusu Zapadnog Nila.


14:03 – Bosna i Hercegovina

Nakon poplava koje su posljednjih nekoliko dana pogodile mnoge gradove širom Bosne i Hercegovine, situacija se generalno stabilizirala u većini gradova.

Direktor Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak izjavio je za Anadoliju kako je stanje sa poplavama mnogo bolje u odnosu na prethodne dane dok je situacija još uvijek teška u Posavskom kantonu.

“Na području Posavskog kantona se borimo sa vodom i sve jedinice Civilne zaštite i dobrovoljci su angažovani na tome da zaustave da voda ne probije nasipe na rijeci Savi. Na tom području se vrši evakuacija stanovnika, ali neki ne žele da napuste kuće”, kazao je Solak.

Ističe kako se trenutno u poplavama pogođenim gradovima provode aktivnosti čišćenja i sanacije terena.

“Trenutno se radi na čišćenju terena i ulica kako bi se krenulo sa dezinfekcijom i deratizacijom. Nakon toga krećemo sa sanacijom terena. Također, uskoro se kreće sa izvozom uginule stoke u susjednu Srbiju i Hrvatsku, jer mi u Bosni i Hercegovini nemamo spalionice, osim dvije mobilne koje trebaju biti stavljene u funkciju”, napomenuo je Solak.

Ocjenjuje da je tokom poplava oko 100.000 osoba pomjereno sa prvobitnih ognjišta dok su se, kako kaže, neki i vratili svojim kućama, gdje pokušavaju normalizirati život.

“Tokom poplava je evakuisano oko 100.000 osoba na području Federacije BiH, a na direktan ili indirektan način tokom najtežih poplava je spašeno od 30.000 do 50.000 osoba, u čijem spašavanju su učestvovali mnogi, od vojske Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, EUFOR-a, pa do pripadnika Civilne zaštite i volontera i običnih ljudi”, rekao je Solak.

Posljednjih nekoliko dana razorne poplave su pogodile i bh. entitet RS. Glasnogovornica Civilne zaštite tog entiteta Branka Klarić je kazala da je najteže stanje nakon poplava u Doboju, Šamcu i Bijeljini.

“Vodostaj rijeke u Doboju danas je izmjeren na 210 centimetara, što je za 15 centimetara manje u odnosu na jučerašnji nivo. Trenutno se u gradu radi na ispumpavanju vode, dok se na 35 punktova u gradu dijele pomoć i hrana ljudima kojima je pomoć najpotrebnija. Ipak, u gradu još nema električne energije”, kazala je Klarić.

Ističe kako se i u Šamcu provode aktivnosti na uklanjanju mulja, uginulih životinja i ostalih materijala na mjestima koja su bila pod vodom.

“Danas se u tom gradu radi na uklanjanju uginule stoke, kako bi se bar taj dio završio i da ne ostavi posljedice na tamošnje građane. A i vodostaj vode je opao za 100 centimetara u odnosu na prethodne dane. Vlasti u tom gradu su donijele odluku da se uvede policijski sat u gradu od 22 do 06 sati”, rekla je Klarić.

Naglašava da je stanje na području RS-a, uključujući i Bijeljinu, stabilizirano u odnosu na prethodne dane, kada je u tom djelu Bosne i Hercegovine praktično vladao haos.

“U Bijeljini se radi na sanaciji kanala, a i vodostaj rijeke Save je u stagnaciji. Hiljadu ljudi, 123 vojnika, šest radnih mašina i 50 kamiona su angažovani na sanaciji dašničkog nasipa na rijeci Savi. Stanje je pod kontrolom”, istakla je glasnogovornica Civilne zaštite RS-a.

Dodala je da je tokom katastrofalnih poplava na području Bijeljine evakuirano ukupno 7.000 osoba.


13:54 – Sokolina

U naselju Sokolina kod Donjeg Vakufa pojavilo se klizište koje prijeti jednoj od kuća u tom dijelu općine – potvrdio je Agenciji Fena načelnik tog grada Huso Sušić.

“Kuća je iseljena, a porodica koja je u njoj stanovala smještena je na sigurno. Vidjet ćemo kako će se klizište ponašati, najvjerojatnije će doći do trajnog izmještanja ove porodice. Izmještena je i stoka iz štale koja je također u opasnosti da bude srušena. Najbitnije da nema žrtava. Ima štete, ali je ona nadoknadiva. Pratit ćemo situaciju kako bismo mogli pravovremeno reagirati”, kazao je načelnik Sušić.

Prema njegovim riječima, na području općine Donji Vakuf postoje još dva klizišta, ali ona trenutno ne ugrožavaju objekte koji su u njihovoj blizini u mjeri u kojoj bi se stanovništvo moralo iseliti.

Registrirani su, također, mnogi odroni, naročito na pravcu koji vodi prema Torlakovcu, od kojih je veliki broj već saniran.


13:06 – Bosanska Krupa

Obilne kiše koje su posljednjih dana padale u Bosni i Hercegovini, u Bosanskoj Krupi za posljedicu su imale aktiviranje pet klizišta, dva u naselju Hodžinac, dva u naselju Crkvina u Bosanskoj Otoci te jedan u Mahmićima, tačnije u zaseoku Mušići.

Za razliku od većine općina u Bosni i Hercegovini, u Bosanskoj Krupi nije došlo do plavljenja, prenosi Anadolija.

Probleme stvaraju jedino aktivirana klizišta u nekoliko naselja, koja za sada ne ugrožavaju živote ljudi i njihovu imovinu. Zajedno s nadležnom službom, klizišta je obišao i načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

“Za sada imamo pet klizišta i manja pokretanja tla na još dvije lokacije, koja bi nažalost mogla ugroziti pojedine kuće, saobraćajnice i mezarluke. Trenutno je situacija pod kontrolom. Dijelom smo sanirali jedno klizište na Crkvini. Hitno ćemo napraviti plan sanacije ostalih i preventivno djelovati kako bismo izbjegli veće probleme”, rekao je načelnik Halitović tokom obilaska terena.

Manja pokretanja tla uočena su u naselju Badić i Johovica.


13:02 – Topčić Polje

Pijesak i kamen zatrpali su Topčić Polje kraj Zenice do vrha stubova ulične rasvjete i krovova kuća, javlja reporterka Al Jazeere Arduana Kurić.

[Arduana Kurić/Al Jazeera]


12:58 – Orašje

Voda iz rijeke Save nastavila je u utorak rano poslijepodne plaviti šire područje općine Orašje u Bosanskoj Posavini, a timovi civilne zaštite i dalje ojačavaju nasip koji bi trebao spriječiti prodiranje plavnog vala ka središtu Orašja.

Zbog prijetećeg nadiranja vode, iseljena su sela Lepnica i Vidovice, a od ponedjeljka je s tog područja evakuirano više od 4.000 ljudi, izvijestili su lokalni mediji.

Na očuvanju nasipa uz magistralnu prometnicu Tuzla-Orašje bilo je angažirano oko hiljadu ljudi koji su tamo postavili 200.000 vreća i one sada predstavljaju posljednju crtu odbrane prema Orašju, kazao je za TV Federacije BiH (FTV) Željko Nedić, koordinator za izgradnju “zečijeg” nasipa koji su počeli postavljati nakon što je Sava dan ranije probila glavni nasip kod mjesta Kopanice u dužini od 60 metara, prenosi Hina.

Vojnim helikopterima se iz zraka i dalje različitim materijalom pokušava “začepiti” ta rupa i tako trajno zaustaviti širenje poplavnog vala.

“Ovakvu razinu Save nikada nismo imali”, kazao je Nedić.

Prema dostupnim informacijama s cijelog područja Posavske županije, u kojoj živi 48.000 ljudi, zbog prijetnji poplavama moralo je biti evakuirao njih čak 30.000, jer je voda ranije preplavila Odžak i Domaljevac.

Plavni val i dalje predstavlja prijetnju za Bijeljinu i Brčko.


12:50 – Ilidža

Vodostaji rijeka na području općine llidža su u opadanju. Vrše se čišćenje i deratizacija svih poplavljenih područja.

Saniraju se nastale štete u domovima i dvorištima. Timovi civilne zaštite su raspoređeni po terenu kako bi evidentirali štetu, nastala klizišta i odrone te kako bi organizirali raščišćavanje terena, prenosi Fena.

Štab civilne zaštite je u stalnom zasjedanju i nastoji iznaći najbolja rješenja za trenutnu situaciju.

Još jednom se upozoravaju građani da postoji opasnost povlačenja mina iz registriranih minskih polja.

Mole se građani da sve sumnjive situacije i predmete odmah prijave Službi civilne zaštite Općine llidža putem telefona 033/636-069 i 061/183-728, saopćeno je iz Općine Ilidža.


12:40 – Doboj

Srpska demokratska stranka (SDS) zahtijeva od predsjednice Vlade RS-a Željke Cvijanović da hitno povuče odluku o imenovanju povjerenika Vlade za grad Doboj.

“Odluka je sraman pokušaj da iskoriste neviđenu tragediju za obračun s lokalnim vlastima u vrijeme kada je neophodno jedinstvo i saradnja svih nivoa vlasti i svih građana RS-a”, navodi se u saopćenju te stranke.

U SDS-u ističu da su Dodik i Cvijanović, “da bi prikrili svoju nesposobnost i odgovornost za ponašanje u kriznim trenucima, zadužili policiju RS-a i penzionisanog generala Zeca za provođenje sramnog političkog puča u Doboju”.

“Puč je počeo još u vrijeme najveće krize, kada su ministri Vlade RS-a došli u Doboj i osnovali nelegalni, paralelni krizni štab u dobojskoj bolnici, bez dogovora i kontakta s lokalnom vlašću”, saopćavaju iz SDS-a.

U toj partiji također smatraju da su s istim ciljem donesene i odluke da sva pomoć koju skupljaju građani i općine u RS-u ne mogu ići direktno ugroženim područjima, nego moraju biti upućeni na raspolaganje Vladi u Banju Luku.

U SDS-u oštro kritiziraju i odluku Vlade RS-a da ugrožene općine ne mogu otvarati i raspolagati vlastitim računima za pomoć, ističući da će to znatno umanjiti priliv sredstava, “jer je više nego očigledno da im je cilj politička promocija SNSD-a i korumpirane nesposobne vlade Željke Cvijanović”.

SDS proziva vlasti RS-a, pitajući ih – ako su znali da dolazi katastrofa, kako tvrde, zašto odmah nisu proglasili vanredno stanje na cijeloj teritoriji RS-a i naredili evakuaciju ugroženog stanovništva.

Odluke koje je donijela vlast Milorada Dodika, navode u SDS-u, neće je amnestirati od odgovornosti zato što poslije poplave iz 2010. nisu ništa uradili da saniraju sistem vodozaštite i osposobe Civilnu zaštitu RS-a da osiguraju zaštitu stanovništva u slučaju katastrofa kao što je ova.

SDS je pozvao vlast da odustane od “pokušaja izvlačenja političkih poena u vrijeme tragedije koja je zadesila RS” i pozvao sve na solidarnost i jedinstvo, kako bi se sanirala šteta i pomoglo ugroženo stanovništvo.


12:28 – Doboj

Akcija čišćenja Doboja nakon poplava [Izvor: YouTube/SENS]


12:10 – Los Angeles

Jedan od najboljih španskih košarkaša svih vremena Pau Gasol pružio je podršku ugroženima u katastrofalnim poplavama u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

“Želio bih uputiti najiskreniju podršku porodicama nastradalih i svima koji su pogođeni najgorim poplavama u posljednjih nekoliko decenija”, napisao je košarkaš Los Angeles Lakersa na Twitteru.

Podršku stanovništvu Srbije i Bosne i Hercegovine u posljednjih nekoliko dana poslale su brojne zvijezde iz svijeta sporta, uključujući legendarnog francuskog nogometaša Thierryja Henryja.


[Izvor: Twitter/Pau Gasol]


11:50 – Banja Luka

Direktor Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske Zoran Božović je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci potvrdio da, prema podacima Hidrometeorološkog zavoda RS-a, vodostaj rijeke Save na hidrološkoj stanici Gradiška jutros iznosi 808 centimetara (cm) i veći je za 78 od kote vanredne odbrane od poplave.

Vodostaj Save u Srpcu je u stagnaciji, iznosi 892 cm i veći je za 42 cm od kote redovne odbrane od poplave.

Sava nizvodno od Srpca prema Bosanskom Brodu, Šamcu i Rači opada 1-2 cm/sat i trenutno na Rači iznosi 804 cm, a taj vodostaj je veći za 54 od kote vanredne odbrane od poplava.

Vodostaj rijeke Une u Novom Gradu opada i trenutno iznosi 400 cm, a jednak je koti vanredne odbrane od poplava.

Vodostaji rijeka Sane u Prijedoru i Bosne u Doboju su u opadanju.

Vodostaj rijeke Drine na hidrološkoj stanici Radalj je također u opadanju i iznosio je jutros 275 cm.


11:30 – Prijedor

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da su nakon povlačenja vode iz poplavljenih područja u ovom gradu na tri mjesta locirana minsko-eksplozivna sredstva, koja su propisno obilježena i osigurana.

“Očekujemo da će sutra ekipa deminera ukloniti ta sredstva. Imali smo situaciju da je voda nosila jedan frižider u kojem se nalazilo devet bombi”, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru nakon sjednice Štaba za vanredne situacije.

Upozorio je stanovništvo da se drži uputstava za upotrebu vode iz gradskog vodovoda, budući da je Dom zdravlja registrirao povećan broj stomačnih oboljenja.

“Struju su dobili svi osim dijela Raškovca, vodoopskrba je normalizirana, ali voda i dalje nije za piće. Rezultate posljednjih analiza očekujemo danas iza podneva”, rekao je Pavić.

Potvrdio je da je počela asanacija terena i da je danas glavni zadatak riješiti vodu iz nižih zona i depresija ispumpavanjem ili prokopavanjem kanala, budući da ta voda više ne može otjecati.

“Počeo je odvoz kabastog otpada i molim građane da ne bacaju otpad, nego da čekaju komunalne kamione. Nije rješenje skloniti smeće ispred jedne kuće odvoženjem pred drugu. Imamo dovoljno ekipa za dezinfekciju objekata i ko je završio čišćenje može pozvati 238-104”, rekao je Pavić.

Prema njegovim riječima, problem su uginule životinje, posebno u Baltinim barama, gdje se ne može prići kamionima nego se i dalje radi čamcima, a svako ko vidi uginulu životinju treba pozvati “Komunalne usluge” na telefonski broj 222-109 ili Civilnu zaštitu na broj 245-153.

“Putevi su prohodni, otežan je saobraćaj na putu Prijedor – Bišćani, a počela je sanacija puteva u Raškovcu, Gomjenici, Tukovima i Vrbicama”, naveo je Pavić.

Dodao je da je veliki problem nedostatak stočne hrane i da se u tome danas očekuje pomoć iz Kozarca, Trnopolja, Republičke uprave robnih rezervi i intervencija gradske uprave.

“Nastavlja se podjela pomoći kućama koje su okružene vodom, kao i starima, bolesnima, nemoćnima i nepokretnima. U dvorani Mladost je 17 ljudi smješteno i njima se dostavlja pomoć u hrani, higijeni i odjeći”, rekao je Pavić.

Vodostaj rijeke Sane je 380 centimetara ili za 40 centimetara ispod kritične tačke.


11:17 – Maglaj

Maglaj nakon poplava [Izvor: YouTube/SENS]


10:25 – Doboj

Štab za vanredne situacije imenovao je sinoć generala Momira Zeca za povjerenika za Doboj, saopćila je predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović.

Gradski štab za vanredne situacije u Doboju djelovat će zbog uočenih slabosti u sređivanju situacije, pojasnila je Cvijanović.

Republički štab, dodala je, ovlaštava povjerenika da u ime Štaba može izvršiti sređivanje situacije u tom gradu u skladu sa planom, prenosi Anadolija.

Najavila da će Republički štab za vanredne situacije donositi iste mjere gdje god se načelnici, gradonačelnici i lokalne strukture pokažu nesposobnim i neodgovornim prema građanima, te opstruiraju republičke organe vlasti u naporima da uspostave normalan život u tom bosanskohercegovačkom entitetu.

“Republički štab će imenovati povjerenike i obezbijediti svu potrebnu logistiku da bi naši građani što prije mogli da žive u normalnim uslovima i da bi se što prije uspostavile sve funkcije jednog grada ili naselja na najlakši i najbrži način”, istakla je Cvijanović.

Premijerka RS-a je ustvrdila da u “gradu Doboju nije bila takva situacija, kao ni tokom velike krize, kada su tamo morali da postave ministra unutrašnjih poslova RS-a kao koordinatora svih aktivnosti”.

“Nažalost, i u vrijeme kada je prošla prva kriza nastavila se slična situacija, u kojoj ne možete da ostvarite komunikaciju sa lokalnom vlašću i svu efikasnost koja je potrebna u zbrinjavanju i sređivanju stanja tokom katastrofe”, istakla je Cvijanović.

Građani Doboja koji su u mogućnosti telefonom kontaktirati s članovima porodice ili prijateljima u Banjoj Luci ističu da je u tom gradu situacija potpuno van kontrole.

Ogromnom broju ljudi nije dostavljena ni pitka voda, ni hrana, ali najveći problem predstavlja nedostatak sredstava za čišćenje stanova i ostalih prostora iz kojih se voda povukla.

Nema maski i gumenih rukavica, koji su neophodni za čišćenje.

Naročito je teška situacija u JP Vodovod, u kojem su havarisana postrojenja i uništena laboratorija za kontrolu ispravnosti vode.

Ljudi tamo doslovno golim rukama čiste prostor te naglašavaju da, ukoliko Doboj pod hitno ne dobije pitku vodu i električnu energiju, tom gradu prijeti opasnost od širenja zaraza.

[Izvor: Srna]


09:34 – Oslo

Vlada Norveške donijela je odluku da donira 43 miliona norveških kruna, što je blizu 5,3 miliona eura, za pomoć Bosni i Hercegovini i Srbiji, koje se posljednjih nekoliko dana suočavaju sa katastrofalnim poplavama u kojima je stradalo nekoliko desetaka osoba.

Ministar vanjskih poslova Norveške Borge Brende izjavio je nakon vladine odluke o doniranju 43 miliona kruna Bosni i Hercegovini i Srbiji da ta zemlja suosjeća sa narodom te dvije zemlje koje su, kako kaže, pretrpjele vrlo teške poplave i stradanja, prenosi Anadolija.

“Vlada Norveške je izdvojila 43 miliona kruna za oporavak nakon katastrofalnih poplava u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Moje misli su sa svima onima koji su pogođeni tom prirodnom katastrofom”, rekao je Brende.

Naglasio je da će jedan dio od predviđenih vladinih sredstava biti izdvojen za finansiranje trenutnih potreba građana pogođenih poplavama u gradovima tih dviju zemalja.

Precizirao je kako će 33 miliona biti utrošena na rekonstrukciju, a 10 miliona kruna će biti upotrijebljeno za finansiranje trenutnih i urgentnih potreba u vezi sa poplavama.


09:30 – Sarajevo

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Miralem Pjanić sinoć je posjetio Udruženje sportskih novinara BiH i odmah se uključio u akciju sakupljanja pomoći ugroženim područjima.

Pjanić je s prijateljem Nerminom Čengićem otišao do prve apoteke i doslovno ispraznio police, prenosi Avaz.

Veznjak bh. reprezentacije tražio je najpotrebnije lijekove.

“Čestitam novinarima koji su se angažirali oko pomoći. Uključio sam se jer me sve ovo pogodilo. Suosjećam s nesrećom koja je zadesila naš narod”, izjavio je Pjanić.


09:29 – Bijeljina

Nasipi su sigurni i rijeka Sava ne prodire više u Semberiju, objavio je danas gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Prema njegovim riječima, u poplavljenom području kod Rače voda je 1,3 metra viša od nivoa Save, zbog čega će na prijedlog stručnjaka i uz odobrenje Republičkog kriznog štaba biti presječen dio nasipa kako bi voda iz poplavljenih sela otekla u Savu i Drinu, prenosi Srna.

Mićić je rekao da će biti prekopano stotinjak metara nasipa kod Stare Rače. Kaže da je nakon višednevne borbe za odbranu Crnjelova, sa 1.200 kuća i 4.000 stanovnika, improvizirani nasip od vreća na Dašnici izdržao.

Kod sela Brodac, Balatun, Velino selo te dijelu Batkovića zaustavljen je dotok i izjednačen nivo voda u Savi i poplavljenom području, čime je smanjen i pritisak na nasip.

Na tom dijelu nasipa organizirano je dežurstvo, kako bi se na vrijeme uočilo i spriječilo eventualno popuštanje utvrde od vreća sa pijeskom.

Mićić je rekao novinarima da u gradu ima dovoljno hrane, voda je ispravna za piće, a konačna potvrda o tome očekuje se u toku dana.

Prema njegovim riječima, evakuiranom i stanovništvu u poplavljenom području potrebni su hrana, voda i deke, a ljudstvo i oprema bit će danas angažirani u dijelu i sela koja su bila na udaru drinskog poplavnog vala – Amajlije, Popovi i Dvorovi.

U naselju Janja u toku je čišćenje i dezinfekcija terena, a u gradskom jezgru ispumpavanje vode iz podruma i sa dijelova ulica.


09:23 – Washington

Američki State Department izrazio je u utorak saučešće svim žrtvama poplava koje su proteklih dana pogodile Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, iskazavši spremnost za pomoć vladama i stanovništvu tih zemalja kako bi se što prije sanirale posljedice te prirodne katastrofe.

Nastavljamo pratiti stanje i blisko surađujemo s lokalnim vlastima, nevladinim udruženjima i međunarodnim donatorima, kako bismo koordinirali humanitarnu pomoć ljudima i zajednicama koji su najviše pogođeni, navodi se u izjavi glasnogovornice State Departmenta Jen Psaki.

Američke ambasade u Bosni i Hercegovini i Srbiji pokrenule su procese koji će osigurati dodatna sredstva i resurse kako bi se pomoglo u borbi protiv katastrofe, a USAID je poslao humanitarne stručnjake u te dvije zemlje kako bi pomogli u tim naporima, navodi State Department.

Također je saopćio da je USAID osigurao spasilačke čamce za Bosnu i Hercegovinu, a ministarstvo odbrane je stanovnicima pogođenim poplavama poslalo pokrivače, kanistere za vodu i gorivo, grijalice, mobilne kuhinje, generatore i pumpe za vodu, prenosi Fena.

“Sjedinjene Američke Države spremne su osigurati dodatnu pomoć kad se utvrdi šta je još potrebno. U ovim teškim trenucima mi smo uz narode Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske dok se bore protiv ovih poplava bez presedana, i stat ćemo uz njih kad počne obnova”, navodi State Department.


07:42 – Sarajevo, Banja Luka

Zbog teškog stanja izazvanog prirodnim nesrećama, Dan žalosti proglašen je u Bosni i Hercegovini, odvojenim odlukama entitetskih vlada.

U FBiH stradalo je najmanje sedam osoba, a u RS-u dosada je evidentirano 17 žrtava poplava.


07:20 – Bijeljina

Evakuacija stanovništva u Bijeljini [Izvor: YouTube/Radio Slobodna Evropa]


07:17 – Sarajevo

Vanredna sjednica Predsjedništva BiH bit će održana danas u Sarajevu.

Na dnevnom redu je situacija u Bosni i Hercegovini prouzrokovana poplavama, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Nakon završetka sjednice, u 14 sati bit će održana konferencija za novinare.


07:10 – Brčko

Gradonačelnik Brčko distrikta Ante Domić rekao je u ponedjeljak navečer da probijeni dio savskog nasipa u Kopanicama nije u potpunosti začepljen, uprkos velikim naporima, ali je smanjeno istjecanje vode.

Domić kaže da ne postoji opasnost da se voda proširi na druga mjesta u tom distriktu, prenosi Srna.

“Sa bočnih strana smo smanjili bujicu, ali ne značajno. Vodostaj Save se smanjuje, kao i izlivanje vode. Stanje je i dalje teško, jer nije riješen krucijalni problem, ali je dobro da je smanjeno isticanje vode”, rekao je Domić.

Kada se voda povuče do određenog nivoa, kaže on, bit će aktivirana crpna stanica Đurići.

Spuštanjem čeličnih ježeva i ubacivanjem velikih džakova u probijeni dio nasipa u Kopanicama, helikopteri Oružanih snaga BiH u ponedjeljak su završili svoj dio posla u toj operaciji, saopćeno je iz informativne službe Vlade Distrikta.

U saopćenju se navodi da nastave u osnovnim i srednjim školama na području Distrikta neće biti ni danas.


Utorak 20.05.


22:47 – Regija

Pojedine države izašle su u javnost sa prvim procjenama ukupnog broja ljudi pogođenih poplavama u regiji. U saradnji sa Katedrom za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Zagrebu, uz stručnu analizu profesora doktora Stjepana Šterca, Al Jazeera je napravila analizu ukupnog broja ugroženih po državama. Kroz podatke vas provodi Marko Pavlović.


22:21 – Lepnica kod Orašja

Reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić javila se iz sela u blizini Orašja.


Izvor: Al Jazeera i agencije