Litvanija preuzima predsjedavanje EU-om

U s skladu sa principom rotacije mandat će preuzeti Litvanija, baltička zemlja koja je mlađa članice Unije

Litvanija u ponedjeljak preuzima šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom, a njeni zvaničnici kažu da će im glavni prioriteti biti finansijska stabilnost i privredni rast. 
   
Irska, koja je predsjedavala EU-om tokom prve polovine godine, u ponedjeljak će u s skladu sa principom rotacije predati taj mandat Litvaniji, baltičkoj zemlji koja je mlađa članice Unije. 

Predsjednica Litvanije Dalija Gribauskajte najavila je tokom samita koji je prošle nedjelje održan u Briselu da će litvansko predsjedavanje voditi računa o interesima građana svih članica, kojih će nakon prijema Hrvatske 1. jula biti 28.     
   
“Težićemo finansijskoj stabilnosti, ekonomskom rastu i suzbijanju nezaposlenosti, posebno među mladima”,  rekla je Gribauskajte predstavljajući novinarima prioritete svoje zemlje u petak. 

Preuzima Grčka

Litvanija i Srbija su neko vrijeme imale dvije tačke spoticanja u odnosima – pitanje neuspješne privatizacije Beogradske industrije piva i pobjeda Vuka Jeremića u trci za predsjedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) nad litvanskim kandidatom prošle godine, podsjeća agencija Tanjug.      

Ti odnosi su se, međutim, znatno popravili nakon aprilske posjete srbijanskog premijera Ivice Dačića Vilinusu, pa je Litvanija, kao posljednja među članicama EU, ovog mjeseca konačno ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koju je tamnošnji parlament dugo držao “na ledu”.

Izvori bliski litvanskom predsjedavanju ranije su za Tanjug rekli da “poteškoće iz prošlosti” neće uticati na proces evropskih integracija Srbije tokom narednih šest mjeseci. 
   
Predsjedavanje EU će od 1. januara 2014. preuzeti Grčka. 

Izvor: Agencije