Litvanija nabavlja raketni sistem

Litvanski ministar odbrane izjavio je da je ova zemlja 'počela popunjavati veliku prazninu u nacionalnom odbrambenom sistemu' (EPA)

Litvanija, država koja graniči s ruskom eksklavom Kalinjingradom, potpisala je ugovor o nabavci trajno postavljenog raketnog sistema protivzračne odbrane, čija isporuka treba početi 2018, a cijeli sistem treba biti instaliran do 2021. godine.

Ministar odbrane Rajmundas Karoblis izjavio je da je Litvanija “počela popunjavati veliku prazninu u nacionalnom odbrambenom sistemu”, javlja AP.

Moskva iskazuje vojnu moć

Norveška kompanija Kongsberg saopćila je da je Litvanija izabrala njihov sistem srednjeg dometa NASAMS, vrijedan 109 miliona eura.

AP navodi da je, poput drugih baltičkih susjeda, i Litvanija veoma zabrinuta zbog toga što Moskva iskazuje vojnu moć u regiji i podsjeća da je Rusija nedavno u Kalinjingradu postavila moderne raketne sisteme Iskander, dometa do 500 kilometara.

Litvanija, Latvija i Estonija posjeduju samo protivzračne rakete kratkog dometa te bi njihovo nebo uveliko ostalo nezaštićeno u slučaju sukoba.

Stoga su nakon ruske aneksije Krima 2014. izrazile zabrinutost zbog slabosti njihovih odbrana.

Za odvraćanje Rusije u toj regiji SAD je od aneksije Krima na području Baltika razmjestio nekoliko jedinica, koje su pojačane prisustvom četiri borbene grupe NATO-a s više od 1000 vojnika.

Izvor: Agencije