Litvanija: Ministar odbrane SSSR-a osuđen za ratni zločin

Njemu i još 66 funkcionera iz sovjetske ere suđeno je za nasilje tokom kojeg je poginulo 14 ljudi (EPA)

Litvanski sud u srijedu je posljednjeg ministra odbrane Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika (SSSR) proglasio krivim za ratne zločine zbog njegove uloge u nasilnom napadu na nezavisnost Litvanije prije 28 godina, prenosi Anadolija.

Okružni sud u Vilniusu osudio je u odsustvu 94-godišnjeg Dmitrija Jazova na deset godina zatvora.

Njemu i još 66 funkcionera iz sovjetske ere suđeno je za nasilje tokom kojeg je poginulo 14 ljudi, a stotine su ih povrijeđene kada su trupe SSSR-a upale u televizijski toranj i susjednu zgradu u Vilniusu 13. januara 1991. Među optuženima su državljani Rusije, Bjelorusije i Ukrajine.

Suđenje je počelo 2016. Samo dva optuženika prisustvovala su suđenju, a većina je ostalih u Rusiji, koja ih je odbila izručiti. Prisutni su se izjasnili da nisu krivi.

Primjetne vojne aktivnosti

Rusija je odbacila i zahtjev litvanskog suda da ispita bivšeg sovjetskog čelnika Mihaila Gorbačova.

Presuda se dogodila u trenutku kad su na Baltiku sve primjetnije vojne aktivnosti. Nekoliko izvještaja govorilo je o navodnom kršenju zračnog prostora od ruskih borbenih aviona i povećanom prisustvu ruskih vojnih brodova.

Litvanija i druge dvije baltičke zemlje, Estonija i Latvija, strahuju da bi nakon ruskog vojnog angažmana u Gruziji i Ukrajini one mogle biti sljedeće.

Napad na televizijske i strateške objekte u Litvaniji u januaru 1991. predstavljao je smrtonosnu sovjetsku akciju čiji je cilj bio slomiti secesionističke pokrete u baltičkim zemljama. Kasnije iste godine sve tri zemlje proglasile su nezavisnost, kad se raspao Sovjetski Savez.

Litvanija, Latvija i Estonija postale su članice NATO-a i Evropske unije 2004.

Izvor: Agencije