Oglasi

Lista najuglednijih kompanija u svijetu

Prema istraživanju provedenom među 55.000 potrošača, najuglednije kompanije su BMW, Walt Disney i Rolex.
Prošle godine Apple i Volkswagen bili su u prvih deset najuglednijih kompanija, dok to ove godine nije slučajAFP/Getty

Privatna konsultantska kompanija iz New Yorka, Reputation Institute, objavila je istraživanje o 100 kompanija koje imaju najveći ugled u svijetu.

Istraživanje je provedeno na 15 tržišta, među ukupno 55.000 potrošača.

„Ugled je emocionalna veza koju kompanije imaju s potrošačima. Definira nivo povjerenja, divljenja, poštovanja i dobrog osjećaja kojeg potrošači imaju prema kompaniji. Ako kompanija ima snažan ugled, ljudi joj vjeruju. Ako je ugled slab, niski su i povjerenje i poštovanje i divljenje“, kazao je Kasper Ulf Nielsen, partner u institutu.

Istraživanje je pokazalo da najveći ugled uživa BMW, slijedi Walt Disney, a na trećem mjestu nalazi se Rolex.

Pad Applea

Četvrti je Google, a na petom mjestu nalazi se Daimler (Mercedes-Benz). Na šestom mjestu je Sony, sedmi je Microsoft, na osmom je mjestu Canon, na devetom Nestle, a na 10. mjestu je Lego.

Od 11. do 25. mjesta nalaze se kompanije Intel, Apple, Volkswagen, Adidas, Johnson & Johnson, Samsung, L'Oréal, Nike, Colgate-Palmolive, Philips Electronics, Michelin, Amazon.com, Giorgio Armani grupa, IBM i Kellogg.

Prošle godine, Apple i Volkswagen bili su u prvih 10 najuglednijih kompanija.

Ove godine su među prvih 10 dospjeli Švicarci, odnosno kompanije Rolex i Nestle.

Izvor: Agencije
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.