Oglasi

Lira pada, Erdogan uvjerava da će biti bolje

Današnji tečaj turske lire izbosi 5,94 u odnosu na jedan američki dolar.
Recep Tayyip Erdogan, TurskaErdogan je kazao da kamatni lobiji neće profitirati preko leđa turskog narodaAnadolija - Arhiva

Nakon što je turska lira preko noći pala za 14 posto, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je prozvao međunarodni „kamatni lobi", za koji on tvrdi da sprovodi „kampanju“ koja želi destabilizirati tursku ekonomiju.

Lira, koja je pala oko 30 posto od početka godine, po jučerašnjem tečaju vrijedila je 5,47 u odnosi na jedan američki dolar. Danas je pala na 5,94, što predstavlja najveći dnevni pad od 2001. godine.

Također je pao i udio evropskih dioničara, koji izrazili veliku zabrinutost zbog situacije sa turskom ekonomijom, prenosi Reuters.

Erdogan se obratio turskom narodu u gradu Rize s porukom "da ne brinu".

„Vodi se nekoliko kampanja [protiv Turske], ne obazirite se na njih“, poručio je Erdogan i dalje prokomentarisao: „Oni imaju svoje dolare, mi imamo svoj narod i svog Boga“.

Turski predsjednik je kazao da narod koji se ne plaši tenkova, aviona i topova, ne možete zaplašiti promjenama u vrijednosti valute, i dodao je da kamatni lobiji "neće profitirati preko leđa turskog naroda".

Nezavisna monetarna politika

Ministar finansija i trezora Turske Berat Albayrak objavio je danas u Ankari novi ekonomski model te zemlje.

Prezentirajući principe novog ekonomskog modela je rekao kako će među temeljnim principima održavanje efektivnije i sigurnije komunikacije sa svim pravnim licima s udjelom u tržištu.

"Osiguravanje pune neovisnosti monetarne politike također, je među temeljnim principima novog ekonomskog okvira Turske", rekao je Albayrak.

Najavio je i reviziji fiskalne i monetarne politike s ciljem postizanja veće stabilnosti budžeta.

Uprkos previranju, Turska je prošle godine postala najbrže rastuća zemlja na svijetu, s prosječnom stopom rasta od 7,4 posto, istaknula je vlada.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.