Lino Červar: Katar je za bh. rukometaše više od lopte

Lino Červar za Hrvatsku vjeruje da može do trona, a za Makedoniju da je generacija na ispitu (EPA)

Razgovarao: Mladen Obrenović

Ako je netko pozvan pričati o izgledima reprezentacija iz regije na predstojećem Svjetskom prvenstvu u rukometu u Kataru, onda je to Lino Červar. Jedan od najtrofejnijih rukometnih trenera na području bivše Jugoslavije, koji je s reprezentacijom Hrvatske osvojio olimpijsko i svjetsko zlato te im pridodao po dva srebra na svjetskim te europskim prvenstvima, danas je trener skopskog Metalurga.

Za Al Jazeeru govori o izgledima “svojih” reprezentacija – Hrvatske i Makedonije, ali i premijernom nastupu Bosne i Hercegovine na svjetskoj smotri najboljih rukometaša.

  • Skopski Metalurg, koji trenirate već godinama, čini okosnicu makedonske rukometne reprezentacije. Hoćete li pozorno pratiti igrače iz svog tima koji su otputovali u Katar?

– Naravno da hoću, jer imam 12 igrača Metalurga koji igraju u reprezentaciji Makedonije i jako sam zainteresiran da vidim kakav je njihov učinak i kako reprezentacija igra. Isto tako, interesiraju me sve druge reprezentacije sa prostora bivše Jugoslavije, ali i druge vrhunske reprezentacije. Posebno ću pratiti Hrvatsku, jer je ipak reprezentacija za koju sam najviše vezan.

  • Doista je pohvalno i za ponos da je iz ekipe koju trenirate čak 12 igrača u Kataru. Makedonski rukomet je uvijek bio dobar, davao dobre klubove i igrače. Kako vidite aktualni trenutak makedonskog rukometa?

– Posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući i Metalurgu, nevjerojatno se dizao interes za rukomet. To je i inače sport kojem je makedonski narod sklon. Međutim, taj interes, čak bih rekao i megainteres, potvrđuje podatak da je Metalurg nekoliko posljednjih godina druga najgledanija ekipa u Europi, da je za svaku utakmicu dvorana od 8.000 posjetitelja bila rasprodana, da imamo više od 4.000 pretplatnih karata za cijelu godinu. Sve to dokazuje kakav je to ogromni interes za rukomet u toj zemlji.

  • Je li plasman na SP najviše što mogu makedonski rukometaši ili bi mogli i pozitivno iznenaditi?

– Ovaj trenutak bih ocijenio kao kulminaciju generacije koja je u zenitu i koja se nalazi pred velikim ciljem, a to je želja da se po prvi put u povijesti plasiraju na Olimpijske igre 2016. godine u Brazilu. Naravno da su sebi stavili veliki pritisak, ogroman zadatak i imperativ, međutim, za mene je to trenutak, odnosno posljednji čas da postignu neki rezultat. U protivnim, ako tako ne bude bilo, vjerojatno će se ta reprezentacija morati podmladiti nekim igračima. Imaju u reprezentaciji dosta iskusnih igrača, a zna se kakva je evolucija rukometne igre. Stalno kucaju na vrata novi, mlađi igrači, tako da je ovo prijelomno razdoblje makedonskog rukometa.

  • Hrvatski rukomet je doživio puno svojih zvjezdanih trenutaka, a kreator mnogih uspjeha bili ste Vi i igrači koje ste odabrali i trenirali. Što očekujete da će pokazati hrvatska reprezentacija u Kataru?

– Hrvatska reprezentacija je za mene rukometna velesila i ona sigurno spada među četiri najuspješnije, najkvalitetnije, najjače rukometne sile na svijetu. Uz nju, to su Španjolska, Francuska i Danska. Mislim da su to četiri reprezentacije koje su obilježile posljednja desetljeća rukometne igre.

‘Za BiH držim palčeve’

‘Držim palčeve reprezentaciji BiH zato što bih volio da zaista u dalekom Kataru ostavi jedan upečatljiv utisak svojom borbenošću, kao što im dolikuje, i da stvarno to bude nagovještaj renesanse bh. rukometa i sporta uopće. Mislim da je to važan trenutak za jednu državu, a uvjeren sam da neće nedostajati ona koja je oduvijek krasila bh. sportaše. To očekujem i u Kataru jer je nastup tamo više od lopte za BiH. I to moraju razumjeti i igrači, ali i cijela javnost’.

Hrvatskoj reprezentaciji 21. stoljeća udareni su temelji 2003. godine, kad smo prvi put, s jednom mladom reprezentacijom, postali svjetski prvaci. Nedugo prije reprezentacija je bila posljednja u Europi, ali je nakon toga, samo 18 mjeseci kasnije, postigla rezultat kakav nikad neće ponoviti niti jedna reprezentacija u bilo kojoj igri s loptom – posljednja reprezentacija u Europi za godinu i pol dana postala je svjetskim prvakom i olimpijskim pobjednikom. To je nešto što se ne može zaboraviti i nikada ponoviti.

  • Dogodila se i smjena generacija, a hrvatski rukomet posljednjih godina nema najvećih uspjeha i najsjajnije medalje. Posljednje finale igrali su na svom parketu, na SP-u koje se igralo u Hrvatskoj.

– I danas hrvatska rukometna reprezentacija gaji mentalitet koji smo postavili prije 12 godina i koji se održao do današnjih dana, po kojem je nastup za reprezentaciju Hrvatske za igrača najveći sportski uspjeh, koji se ne može mjeriti ni s jednim uspjehom u klupskim relacijama. Nastupiti za reprezentaciju našim rukometašima je top i maksimum što jedan igrač može napraviti. To je ono što drži hrvatsku reprezentaciju na vrhu, to je taj entuzijazam, to je iznimna borbenost, želja za uspjehom, neovisno o tome što je hrvatska reprezentacija ostala bez nekoliko vrhunskih igrača u posljednjim godinama koji su obilježili jedno veliko razdoblje. Mislim prije svih na Balića, Metličića, Džombu, pa čak i Lackovića, Kaleba i Dominikovića.

Ipak, tu je generacija koju danas vodi Igor Vori, kao barjaktar, kao kapetan. Radi se o reprezentaciji koja je u naponu snage i najboljim godinama rukomentog života. Držim da hrvatska rukometna reprezentacija u Kataru može doći do finala, čak i osvojiti svjetsku krunu. Nekako imam osjećaj da nakon one suše od nekoliko godina, kad finala nismo vidjeli, kad smo se borili za broncu, došao je trenutak da igramo u finalu. To je moja želja, neko moje predviđanje, no to je samo prognoza. Da se to ostvari treba se pokazati na igralištu, treba u reprezentaciji dati maksimum, ali i očekivati da ne bude povrijeđenih igrača.

  • Reprezentacija Bosne i Hercegovine prvi put igra na SP-u, ali se na području te države dobar rukomet igra godinama. Davnih dana banjalučki Borac bio je i europski prvak, ali tu je još puno sredina u kojima se dobar rukomet uvijek igrao.

– Mogu potvrditi to što ste rekli. Bosna i Heercegovina je uvijek bila uporište vrhunskog rukometa. Da ne spominjemo samo Banju Luku, jer je tu bilo mnogo drugih sredina, kao što su Zavidovići, Bugojno, Travnik, Prijedor, Doboj… te mnogih malih gradova u kojima se igrao vrhunski rukomet.

Posebno me raduje što Bosna i Hercegovina po prvi puta odlazi na SP. Nemam ništa protiv drugih sportova, poglavito ne protiv nogometa, ali mislim da rukomet odgovara bh. narodu. To je dvoranski sport, koji ima svoju prošlost u Bosni i Hercegovini, ali je i prirođen tom podneblju. Mislim da je Bosna i Hercegovina kao baza dobrih igrača vrlo bogata i doista bih želio da se rukomet u Bosni i Hercegovini i dalje razvija.

Osim toga, bh. reprezentacija će u Kataru imati ulogu koja je više od lopte, a to je da promoviraju državu, jedinstvenu državu Bosnu i Hercegovinu. Jako mi je drago da unutra vidim i igrače Bošnjake, Srbe i Hrvate. Upravo je ta multikulturalna, multietnička Bosna i Hercegovina, kao jedinstvena država, u kojoj su svi zajedno nešto, kako bi to obično trebalo ići. Gledao sam ih u nekoliko navrata i mislim da imponira njihova borbenost i želja da u što ljepšem svjetlu promoviraju svoju državu. To je, zapravo, poruka i političarima, ali i svima drugima u kojem pravcu treba ići Bosna i Hercegovina.

Izvor: Al Jazeera