Oglasi

Linić: Pad rejtinga šteti Vladi i privredi

S&P snizio kreditni rejting Hrvatske, a ministar finansija kazao kako će kamate porasti, a privreda biti manje konkurentna.

Snižavanje kreditnog rejtinga usložnjava ionako tešku situaciju za Hrvatsku i donosi teže uvjete za Vladu i privredu, posebno za one koji se zadužuju u inostranstvu, izjavio je u kasnim večernjim satima u petak ministar financija Hrvatske Slavko Linić.

On je  komentirao odluku agencija Standard & Poor’s (S&P), koja je snizila kreditni rejting Hrvatske sa BBB-/A-3, na BB+/B, uz stabilnu prognozu, a smanjenje rejtinga obrazložila nedovoljnim reformama, prenosi Hina.

Hrvatski kreditni rejting po dosadašnjoj ocjeni te agencije bio je na investicijskom nivou, a sada je pao na neinvesticijski (špekulativni) nivo (tzv. 'junk' ili smeće).

Rast kamata

Prema Linićevoj ocjeni, u sljedećoj godini će, zbog snižavanja rejtinga, biti vrlo teško osigurati kreditiranje privrede, kako iz Hrvatske tako i iz inostranstva, a ocjena će, kako je rekao, utjecati na rast kamata koje su već visoke, te će otežati jačanje konkurentnosti privrede.

Linić je najavio da će Vlada preispitati budžet za 2013. godinu, te nastaviti s politikama strukturnih promjena u državnim firmama i finansijskog restrukturiranja privatnog sektora kroz predstečajne nagodbe.

Također, Vlada će vjerojatno odustati od nekih investicija, te uštedjeti na korisnicima budžeta, kao što su ministarstva i agencije, kaže Linić.

Pored toga, Vlada će ubrzati reforme pravosuđa, obrazovanja i zdravstva, te ostvariti predviđene uštede u izdacima za troškove zaposlenih u javnom sektoru, jer je završila pregovore sa sindikatima, podsjeća Linić.

Ocjenjuje da je S&P pritužbe nekih sindikata očito stavio u prvi plan u odnosu na sedam sindikata koji su potpisali Temeljni kolektivni ugovor za javne službe.

Ministar finansija istakao je da Vlada ne planira daljnje uštede na platama u javnom sektoru, te da neće smanjivati penzije, kao i da neće smanjiti ukupnu vrijednost socijalnih izdataka, ne odustajući od imovinskog cenzusa.

Rekao je i da Vlada ne planira povećanje poreza privredi i stanovništvu, te najavio energičnu borbu protiv sive ekonomije radi povećanja poreznih prihoda.

Upitan je li Vlada zbog najnovije ocjene S&P-a spremna razmotriti angažman s Međunarodnim monetarnim fondom Linić je odgovorio da će Vlada u 2013. godini "itekako razmišljati" o saradnji s MMF-om, zbog devizne likvidnosti i vraćanja dugova.

Za Vladu je također bitno da je Hrvatska sudionik evropskog semestra, što znači da budžet nadgleda "evropski MMF", a to je Evropske komisija, dodaje Linić.
Zbog snižavanja rejtinga Vlada odustaje od izlaska na međunarodno finansijsko tržište planirano za januar, a preispitat će i plasman državnih vrijednosnica na to tržište i za cijelu 2013. godinu, rekao je Linić.

Otpor reformama

U zamjenu za to, Vlada će, kaže Linić, u saradnji s Hrvatskom narodnom bankom, nastojati osigurati minimum kunskih i deviznih sredstava.

Pojasnio je da postoje devizne rezerve i podsjetio na izjavu guvernera HNB-a Borisa Vujčića da će devizna likvidnost i kurs biti briga HNB-a.

Snižavanje rejtinga, po njegovim riječima, neće utjecati na procjenu vrijednosti Croatia osiguranja i HPB-a, koje su u planu za privatizaciju.

Na pitanje hoće li svrstavanje hrvatskih državnih obveznica u kategoriju smeća utjecati na konačno otrežnjenje i prihvaćanje svijesti o potrebama reformi, Linić je odgovorio da će se nonšalantno ponašanje vjerovatno nastaviti, jer je ukorijenjeno u mentalitet.

Otpor reformama je konstantan, a dobro se vidi u šestomjesečnoj medijskoj kampanji bogatih protiv uvođenja poreza na imovinu, čime, kako je kazao Linić, štite svoje špekulantske interese na štetu većine.

Izvor: Agencije