Lindsey Vonn najavila kraj karijere nakon SP-a

Vonn: Samo su joj četiri pobjede nedostajale da dostigne rekord legendarnog Šveđanina Ingemara Stenmarka. (EPA)

Američka skijašica Lindsey Vonn (34) objavila je u petak kako će po završetku ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Areu, koje će se održati od 5. do 17. februara, okončati svoju karijeru zbog brojnih povreda koje su joj uništile tijelo, prenose agencije.

„Prihvatila sam činjenicu kako ne mogu nastaviti sa skijaškim utrkama. Nastupit ću u spustu i superveleslalomu u Areu i to će biti moje posljednje dvije utrke u karijeri. Tokom čitave karijere sam davala svoj maksimum u utrkama i to mi je donijelo brojne pobjede, ali i teške padove. Moj pad u Lake Louiseu prošle sezone bio je mnogo bolniji no što sam htjela priznati, ali htjela samo osvojiti medalju na Igrama u Pjongčangu u spomen na pokojnog djeda“, objavila je ona.

„Prošlog sam se proljeća morala podvrgnuti još jednoj operaciji koljena zbog koje više ne mogu ulaziti u zavoje onako kako sam prije mogla. Moje se tijelo više ne može u potpunosti oporaviti i stoga nisam u mogućnosti imati posljednju sezonu onaku kakvu sam sanjala. Moje tijelo vrišti da stanem i vrijeme je da ga poslušam.“

Globusi i medalje

Vonn je tokom bogate i uspješne karijere ostvarila 82 pobjede u Svjetskom kupu čime je najuspješnija skijašica svih vremena, a samo su joj četiri pobjede nedostajale da dostigne rekord legendarnog Šveđanina Ingemara Stenmarka.

Te 82 pobjede osigurale su joj četiri Velika kristalna globusa namijenjena ukupnoj pobjednici Svjetskog kupa te još 16 malih globusa za najbolju skijašicu sezone u pojedinoj disciplini.

Uz to je osvojila i tri olimpijske medalje, zlato u spustu u Vancouveru 2010. te još dvije bronze u superveleslalomu 2010. i spustu 2018., dok je na svjetskim prvenstvima osvojila dva zlata, tri srebra i dvije bronce.

Izvor: Agencije