Limaj: Ponosan sam na učešće u ratu

Sudsko vijeće Okružnog suda u Prištini donijelo je u srijedu oslobađajuću presudu za Fatmira Limaja i trojicu njegovih saboraca.

“Ponosan sam što sam bio učesnik ovog rata. Ponosan sam na ono što sam uradio za moju zemlju i građane ove zemlje. Ja sam takođe ponosan na doprinos koji je dala Oslobodilačka Vojska Kosova, i za cijelo čovječanstvo, jer se vidi da je rat OVK-a imao veću dimenziju od svoje borbe za oslobođenje kosovskih Albanaca“, kazao je Limaj nakon oslobađajuće presude.

U predmetu Klečka, u kojem su optuženi potpredsjednik Demokratske partije Kosova (DPK) i poslanik Skupštine Kosova Fatmir Limaj te trojica njegovih saboraca, na ročištu u srijedu očekuje se da sudski postupak bude okončan.

Tako je, naime, naveo u pismu upućenom prije desetak dana na adresu tužioca i branilaca predsjednik Sudskog vijeća u ovom predmetu, Eulexov sudija Jonathan Welford-Carroll.

Najavljena žalba

Advokat Limaja, Tahir Racaj, izjavio je ranije da očekuje oslobađajuću presudu.

Specijalni tužilac Eulexa, koji je zastupao tužbu u slučaju Klečka, Maurizio Salustro, nije prihvatio zahtjev Sudskog vijeća da promijeni optužnicu i da Limaja i trojicu njegovih saboraca optuži za komandnu odgovornost, što je od njega zatražilo Sudsko vijeće.

Ovakva odluka suda donesena je nakon što je Sudsko vijeće odbilo kao dokaze prihvatiti izjave krunskog svjedoka Agima Zogaja (svjedoka X), pošto su te izjave, prema mišljenju Suda, uzete u suprotnosti sa Zakonom o krivičnom postupku Kosova.

Italijanski tužilac Maorizio Salustro rekao je da će se žaliti na odluku, prenose albanski mediji.

Limaj i njegovi saborci bili su optuženi za ratne zločine nad albanskim i srpskim civilima u bazi Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u selu Klečka, u opštini Mališevo.

Izvor: Al Jazeera i agencije