Liječiti djecu novcem iz budžeta, a političare plaćati SMS-ovima

Tuzla, Djeca, Liječenje
Organizatori kažu da su veoma zadovoljni odzivom građana jer to pokazuje koliko su nezadovoljni radom političara (Anadolija)

Potpisivanje peticije “Djecu treba liječiti iz budžeta, a političare plaćati SMS porukama pa ko uplati – uplati” počelo je u subotu na Trgu slobode u Tuzli, javlja Anadolija.

Cilj takve akcije je osigurati financijska sredstva za liječenje teško oboljele djece koja se ne mogu liječiti putem sredstava zavoda zdravstvenog osiguranja.

Akciju liječenja djece iz proračuna pokrenula je neformalna grupa roditelja iz Tuzle, koji su naveli da će je realizirati na području cijelog Tuzlanskog kantona.

“Vrlo smo zadovoljni odzivom građana, jer to pokazuje koliko su nezadovoljni radom političara. Želimo ukazati na razliku finansiranja i sufinansiranja liječenja. Mi u našim zavodima imamo predviđena sredstva za liječenje, međutim zavodi uglavnom sufinansiraju liječenje i niko se ne bavi pitanjem koliki je omjer sredstava koji roditelji moraju obezbijediti. To je često veliki iznos, koji roditelji ne mogu obezbijediti, dok s druge strane, imaju bolesno dijete koje im je glavna preokupacija”, navela je Indira Bektić Mujkić, jedna od organizatorica akcije.

‘Gospodari života i smrti’

Bektić Mujkić navodi da u teškim trenucima, nakon što doznaju za bolest djeteta, roditelji osim što se djetetu moraju posvetiti maksimalno, oni vode računa i o tome koliko će se poslati SMS poruka i koliki će odaziv biti kako bi njihovo dijete preživjelo.

“Moramo prekinuti rad institucija tako da svojim odlukama i pravilnicima budu gospodari života i smrti naše djece. Mi, roditelji, punimo taj budžet plaćanjem poreza i drugim prihodima.

Svako gradsko vijeće ima stavku tekuću rezerve budžeta, tako da prema odluci o izvršenju budžeta znamo da se one koriste za neke nepredviđene izdatke, a bolest djeteta je najvažniji nepredviđeni izdatak koji treba biti prioritet”, kazala je Bektić Mujkić.

Posvetiti se bolesnoj djeci

Mirsada Hadžić Todorović, koja je u subotu potpisala peticiju, smatra da bi se više pažnje trebalo posvetiti bolesnoj djeci, dok bi se sredstva za “tjelohranitelje, tajnice, odvojeni život, hrkanje, igranje i tipkanje u parlamentima trebala umanjiti”.

Aldina Ibrišević ističe kako daje punu podršku ovoj akciji i da je samo zbog potpisivanja peticije došla u središte grada.

Organizatori akcije naveli su da će inicijativu uputiti prema Gradskom vijeću Grada Tuzle, ali ističu kako ne žele formiranje nove stavke u proračunu koja bi umanjila sredstva za kulturu, sport, manifestacije i općenito bolji život građana, nego stavku koja bi išla iz sredstava kojima se financiraju paušali, komisije i razne naknade.

Izvor: Agencije