Lijanović pisao predsjednici Hrvatske: Niste upoznali muslimane u BiH

Lijanović kazao da su muslimani BiH ponosni na svoju domovinu i sve njene vjerske i nacionalne različitosti (Al Jazeera)

Bivši ministar poljoprivrede bh. entiteta Federacija BiH Jerko Ivanković Lijanović uputio je otvoreno pismo predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, pozivajući je “da posjeti Bosnu i Hercegovinu i upozna njene stanovnike te da nakon toga demantira vlastita uvjerenja o radikalizmu među bh. muslimanima”.

“Uvažena predsjednice, kao budući kandidat za člana Predsjedništva BiH i potencijalni član istog tijela koji će u narednom predsjedničkom mandatu možda učestvovati u direktnim međudržavničkim odnosima s Vama, uzimam za pravo da izrazim žaljenje što očigledno još uvijek niste imali priliku da upoznate stanovnike Bosne i Hercegovine raznih nacija ili konfesija, u ovom slučaju i muslimane ili pripadnike islamske vjere”, navodi predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak u pismu.

Istodobno, podsjeća da se u dosadašnjem političkom djelovanju, družio i sarađivao sa svim Bosancima i Hercegovcima te da s pravom tvrdi “da su muslimani u BiH svjetla točka ove zemlje i da su oni ti koji dijele sve evropske vrijednosti, oni koji zasigurno promoviraju i koji su ponosni na svoju domovinu i sve njene vjerske i nacionalne različitosti koje ih i čine istinskim stanovnicima BiH”.

Nema radikalizma

Nadalje, navodi “da su to vrijedni, pošteni i brižni ljudi, koji su kroz historiju pokazali da im je ljudskost, privrženost, dobročinstvo i domaćinstvo u srcu te da radikalizam nema nikakve veze s njihovim historijskim vjerskim ili nacionalnim odrednicama”.

“Moja obaveza, kao člana ovog društva, kao stanovnika BiH koji radi i djeluje s ljudima iz ove zemlje, s onima kojima su mi do sada ukazivali povjerenje i ubuduće će me birati za člana Predsjedništva BiH, jeste da Vas pozovem da s prvom narednom posjetom BiH svoje diplomatske susrete zamijenite druženjem na selima, u gradovima i u domovima sa stanovnicima BiH, s muslimanima te da nakon toga svoja uvjerenja o radikalizmu među tim ljudima i sami demantirate”, piše Jerko Ivanković Lijanović u otvorenom pismu predsjednici R Hrvatske.

Kritike Grabar Kitarović

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je da se BiH “treba suočiti s činjenicom da se iz tzv. Islamske države [Irak i Levant – ISIL] u BiH vraćaju tisuće boraca, a ne može se zanemariti niti utjecaj nekih drugih država na BiH”.Ona je komentirala izjavu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, koji je prethodno ustvrdio da su “lažni i neutemeljeni navodi o rastućoj opasnosti od radikalnog islamizma u BiH”, kako je to u ponedjeljak objavio Večernji list pozivajući se na Državnu agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA), predsjednica Hrvatske rekla je “kako treba pogledati istini u oči”.

“Moramo svi pogledati istini u oči i suočiti se s trendovima koji dolaze, uključujući i povratnike iz tzv. Islamske države, iz borbi u Iraku i Siriji. Njih je nekoliko tisuća već, a ne može se zanemariti ni utjecaj nekih drugih država. Želim da BiH ostane cjelovita, u potpunosti podržavamo suverenitet i političku neovisnost BiH. Želim da čim prije postane članica NATO saveza i Europske unije”, rekla je.

Njene kritike komentirao je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović. On je poručio da bi “svi lideri u regiji trebali dva puta razmisliti prije nego se upuste u komentarisanje situacije i problema u susjednim državama”.

“Predsjednica Grabar-Kitarović očigledno nije postupila tako, čime je pokazala nepoštovanje prema Bosni i Hercegovini i njenom rukovodstvu”, ocijenio je Izetbegović u intervjuu agenciji Fena.

Po njegovim riječima, “nije dobro BiH nazvati neemancipiranom zemljom, komentarisati odijevanje Bošnjaka i Bošnjakinja, preuveličavati problem tzv. islamskog ekstremizma u BiH, ali i dodavati dvije nule na broj povratnika sa stranih ratišta…”

Izvor: Agencije