Liht: Politika Njemačke prema regiji se neće mijenjati

Ako neko dođe mjesto Angele Merkel iz CDU-a, neće se bilo šta bitno promijeniti, navodi SonjaLiht (EPA)

Predsjednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht ne vjeruje da će se politika Njemačke prema procesu pregovora Srbije i Kosova mijenjati u doglednoj budućnosti, bez ozbira na najavu kancelarke Angele Merkel da se neće kandidirati ni za jednu političku funkciju nakon isteka mandata 2021. godine.

“Nemačka je ozbiljna, demokratska država, sa vrlo ozbiljnim Ministarstvom spoljnih poslova, tako da ne verujem da će se politika prema Srbiji, regionu i prema celom procesu pregovora između Srbije i Kosova menjati u doglednoj budućnosti”, rekla je Liht u ponedjeljak za Tanjug.

Navodeći da je sigurno da su lokalni izbori u Bavarskoj, sa svim ostalim procesima koji se odvijaju unutar njemačkog političkog života, doveli do toga da pozicija Angele Merkel nije onakva kakva je bila u prethodnim mandatima, Liht ipak navodi da ne vjeruje da će eventualne promjene na čelu Kršćansko-demokratske unije imati velikog utjecaja na vanjsku politiku Njemačke.

CDU i dalje najmoćniji

“Ako neko dođe na njeno mesto iz njene stranke, a i dalje je njena stranka najmoćnija u Nemačkoj, ni onda ne verujem da će se bilo šta promeniti”, navodi Liht, upitana na koji način bi povlačenje Angele Merkel moglo imati posljedice po utjecaj i ulogu Njemačke, koja je protiv razmjene teritorija ili korekcije granica kako bi se riješilo pitanje Kosova.

Ona dodaje da će se do 2021. godine, kada Angeli Merkel istekne aktuelni mandat, mnogo toga desiti i u regiji, i u svijetu.

“Niko nema kristalnu kuglu pa da se usudi da razmišlja toliko unapred o vrlo konkretnim pitanjima”, kaže Liht.

Njemačka kancelarka i šefica CDU-a je ranije u ponedjeljak novinarima u Berlinu rekla da je ovo njen posljednji mandat na mjestu kancelarke, da se neće ponovo kandidirati za šefa stranke, niti za poslanika CDU-a u Bundestagu.

Izvor: Agencije