Liga prvaka: Zvezda traži novo čudo za Evropsku ligu

Vladan Milojević nada se da će Zvezda ponoviti podvig iz prošle godine, kada je savladala Liverpool (Reuters)

Večerašnji program šestog kola Lige prvaka, kojim završava grupna faza, donijet će odgovor na pitanje koje će ekipe popuniti preostala tri mjesta u osmini finala elitnog evropskog fudbalskog takmičenja. 

Kada govorimo o večerašnjem programu, pet ekipa osiguralo je prolaz – Atletico, Barcelona, Borussia Dortmund, Porto i Schalke, a u borbi za ostala tri mjesta su Inter, Liverpool, Napoli, Paris St. Germain i Tottenham.

Monaco i PSV igrat će samo formalnosti radi, jer u svojim grupama ne mogu biti niti treći, dok se sve ostale ekipe imaju za šta boriti. Ako ništa drugo, onda za osvajanje trećeg mjesta, koje nudi utješni nastavak takmičenja u Evropskoj ligi. 

Najviše neizvjesnosti je u grupi C, u kojoj nijedna ekipa nije osigurala prolaz neđu 16 najboljih, a u igri su Napoli, Paris St. Germain i Liverpool. No, niti četvrta ekipa iz ove grupe, Crvena zvezda, posljednje kolo neće dočekati bez motiva. 

Navijači najjači adut

Prvak Srbije, koji je nedavno ostvario veliku pobjedu nad Liverpoolom, na svom stadionu ugostit će PSG, s nadom da će po završetku meča proslaviti osvajanje trećeg mjesta i evropsko proljeće u Evropskoj ligi. No, to će biti vraški težak posao, jer, osim što treba pobijediti ekipu koja ju je u prvom susretu na Parku prinčeva ponizila pobjedom od 6:1, Zvezdi za podvig treba i da Liverpool na travnjaku Anfielda izgubi od Napolija. 

“Bez obzira da li igramo Ligu šampiona ili neku drugu utakmicu, idemo na pobedu. Nisam zadovoljan utakmicom u Parizu, ne zato što smo ubedljivo poraženi, već kako smo izgledali na terenu. Siguran sam da ćemo sutra dati sve od sebe, a neću se baviti kalkulacijama”, istakao je trener Zvezde Vladan Milojević.

Bez odgovora o istrazi o namještanju

Novinar francuskog lista Le Monde treneru Zvezde Vladanu Milojeviću postavio je pitanje u vezi istrage o namještanju rezultata prve utakmice dva tima u Parizu.

Umjesto Milojevića, na pitanje je odgovorila Tatjana Šajković, koja je bila odgovorna za organizaciju press-konferencije, a koja je rekla da je „tema samo utakmica i da su dozvoljena samo pitanja o njoj“.

Prije dva mjeseca, francuski L'Equipe je objavio da je “neimenovani visoki funkcioner Crvene zvezde uplatio pet miliona eura na pobjedu PSG-a sa pet ili više golova razlike”, nakon čega je UEFA pokrenula istragu. 

No, kako piše Le Monde, istraga će vjerovatno biti prekinuta, jer se u njoj “nije pojavilo ništa osim nedokazanih informacija i rezultata”.

U međuvremenu, Zvezda je podnijela tužbu protiv L'Equipea.

Zvezdina najveća, a vjerovatno i jedina prednost nad moćnim protivnikom, je domaći teren, na kojem je evropski prvak iz 1991. godine osvojio sva četiri boda ove sezone. U kontrastu s tim, van svog stadiona su izgubili sva tri susreta i primili 13 golova. Na beogradskom stadionu, Zvezda je bez evropskog poraza već osam utakmica.

“Drugačije je kada igramo pred našim navijačima. Zvi dobro znamo šta znači atmosfera na našem stadionu. Kada bi bila Liga šampiona za navijače, naši bi sigurno prošli grupu sa svim pobedama. Drago mi je što će i gostujući igrači osetiti tu atmosferu, ali to su veliki profesionalci i ne znam koliko će ona uticati na njih. Videćemo”, rekao je Milojević, prenose beogradski mediji.

Zvezdi će posao biti dodatno otežan zbog činjenice da bodovi trebaju i PSG-u. Njegov trener Thomas Tuchel tvrdi da će, zato, francuski predstavnik igrati ofanzivno. 

“Napad će biti naša strategija, kao i želja da imamo veći posjed. Još ne znamo da li će igrati Neymar, koji je zbog povrede individualno trenirao. Pobjeda u Beogradu je izazov. Poštujemo kvalitet Zvezde, ali imamo priliku da pobjedom odlučimo o prolazu dalje”, rekao je Tuchel.  

Grupa A

*Atletico je osigurao prolaz u osminu finala, a ako pobijedi, ili Borussia ne savlada Monaco, osvojit će i prvo mjesto.

*Borussia sigurno ide dalje, a ako pobijedi, a Atletiko ne, osvojit će prvo mjesto, zbog boljeg međudobnog duela sa Špancima.

*Club Brugge ide u šesnaestinu finala Evropske lige.

*Monako ispada iz Evrope.

Monaco – Borussia Dortmund (21)

Borussia Dortmund je osigurala plasman u osminu finala

Monaco: Benaglio; Raggi, Badiashile, Glik, Henrichs; Golovin, Ait-Benasser, Diop, Tielemans, Chadli; Falcao. Nedostaju: Aholou, Jovetić, Lopes, Pellegri, Sidibe, Subašić, Toure, Traore (povrede). Upitan: Chadli (povreda).

Borussia Dortmund: Buerki; Hakimi, Akanji, Diallo, Schmelzer; Weigl, Dahoud, Pulišić, Goetze, Guerreiro; Philipp. Nedostaju: Bruun Larsen, Delaney, Piszczek, Reus, Wolf (povrede), Sancho (privatni razlozi), Toljan, Witsel (poštede). Upitan: Zagadou (povreda).

  • U tri dosadašnja međusobna duela, Monaco je zabilježio dvije pobjede, a Borussia jednu.
  • Monaco iza sebe ima niz od čak 13 utakmica u Evropi bez pobjede.
  • U prvih pet kola, za Monaco je igralo čak 28 fudbalera, što je rekord sezone.
  • Prije ove sezone, Borussia je dobila samo jednu od 11 utakmica Lige prvaka (3 remija i 7 poraza).
  • Trijumf u Bruggeu je jedina Borussijina pobjeda na posljednjih 10  gotovanja (4 remija i 5 poraza).

Club Brugge – Atletiko (21)

Club Brugge: Horvath; Denswil, Mechele, Poulain; Amrabat, Nakamba, Vormer, Rits, Vanaken; Wesley, Schrijvers. Nedostaju: Cools, Diatta, Groeneveld, Vlietinck, Vossen (povrede). Upitni: Bonaventure, Kaveh i Mata (povrede).

Atletico: Oblak; Arias, Godín, Giménez, Filipe; Koke, Saul, Rodrigo, Lemar; Griezmann, Kalinić. Nedostaju: Costa, Juanfran, Lucas (povrede), Savić (suspenzija)

U pet dosadašnjih međusobnih duela, Atletico je pobijedio tri, a Club Brugge dva puta.

Belgijski tim u domaćin susretima sa španskim ekipama ima 5 pobjeda, 2 remija i 4 poraza.

Club Brugge u posljednjih osam susreta na svom terenu nije ostvario nijednu pobjedu (3 remija i 5 poraza).

Atletico u posljednjih 19 evropskih utakmica ima samo dva poraza.

Madridski tim je izgubio samo dvije od posljednjih devet evropskih utakmica u gostima, a dobio je tri.

     

Grupa B

*Barcelona će osvojiti prvo mjesto u grupi.

*Tottenham će proći dalje ako pobijedi, ili ako Inter u posljednjem kolu ne osvoji više bodova od njega.

*Inter za osvajanje druge pozicije treba osvojiti više bodova od Spursa.

*PSV će završiti na četvrtom mjestu.

Inter – PSV (21)

Inter: Handanovič; Vrsaljko, De Vrij, Skriniar, Asamoah; Vecino, Brozović, Borja Valero; Politano, Icardi, Perišić. Upitan: Nainggolan (povreda).

PSV: Zoet: Angelino, Viergever, Schwaab, Dumfries; Hendrix, Pereiro, Rosario; Bergwijn, De Jong, Lozano. Nedostaje: Thomas (povreda).

  • Inter i PSV do sada su igrali tri puta u evropskim kupovima, a milanski tim je sva tri puta pobijedio, uz gol-razliku 5:1.
  • Inter je posljednji italijanski klub koji je osvojio trofej Lige prvaka, 2010. godine.
  • Italijanski predstavnik je neporažen u posljednjih 10 utakmica s ekipama iz Holandije (7 pobjeda i 3 remija), s dobio je posljednje četiri bez primljenog gola.
  • Posljednju gostujuću pobjedu PSV je ostvario 2007. godine (CSKA, 1:0), a od tada, zabilježio je 3 remija i 9 poraza.
  • Inter čeka utakmicu u lošem raspoloženju, sa samo jednom pobjedom u šest susreta u svim takmičenjima (2 remija i 3 poraza)

Lionel Messi postiže gol u prvom susretu dvije ekipe na Camp Nouu

Barcelona – Tottenham (21)

Barcelona: Ter Stegen; Semedo, Pique, Vermalen, Alba; Denis Suarez, Arthur, Busquets, Coutinho; Luis Suarez, Messi. Nedostaju: Malcom, Rafinha, Umtiti (povrede). Upitan: Roberto (povreda).

Tottenham: Lloris; Walker-Peters, Vertonghen, Alderweireld, Rose; Sissoko, Dier; Eriksen, Alli, Son; Kane. Nedostaju: Dembele, Foyth, Lamela, Sanchez, Wanyama (povrede). Upitni: Aurier (nije objavljen razlog), Tripper (povreda).

  • Tottenham nije pobijedio Barcelonu ni u jednoj od tri međusobne utakmice (2 poraza i jedan remi).
  • Barcelona iza sebe ima niz od 28 utakmica Lige prvaka na svom terenu bez poraza, a taj niz je počeo u septembru 2013. godine. Ako ne izgube večeras, izjednačit će rekord koji drži Bayern.
  • Barcelona protiv engleskih klubova ima bilans od 20 pobjeda, 11 remija i 2 poraza.
  • Tottenham je dobio samo četiri od posljednjih 17 evropskih mečeva u gostima.
  • Tottenham je pet puta do sada gostovao u Španiji, a nije dobio nijednom (2 remija i 3 poraza), dok u duelu sa španskim timovima ima dvije pobjede u 13 utakmica.

         

Grupa C

*Napoli ide dalje ako remizira, ali ako PSG izgubi, može izgubiti i on.

*PSG prolazi u osminu finala u slučaju da pobijedi Crvenu zvezdu, ali ići će dalje i u slučaju ako Liverpool ne ostvari pobjedu.

*Liverpool mora pobijediti ako želi sačuvati šanse da prođe dalje. Ako PSG pobijedi, Livepool mora slaviti sa 1:0 ili sa dva li više golova razlike. Ako Liverpool, PSG i Napoli završe sa po devet bodova, engleski tim bit će prvi u grupi, a druga pozicija zavisit će od ishoda na Anfieldu.

*Crvena zvezda će biti treća ako pobijedi, a Liverpool izgubi.

Crvena zvezda – Paris St. Germain (21)

Crvena zvezda: Borjan; Stojković, Rodić, Babić, Degenek; Jovancić, Jovičić, Srnić, Marin, Ben; Boakye. Nedostaju: Krstičić (suspenzija), Srnić (povreda). Upitan: Pavkov (povreda).

PSG: Buffon; Thiago Silva, Marquinhos, Kimpembe; Bernat, Draxler, Verratti, Di Maria; Mbappe, Cavani, Neymar. Upitan: Neymar (povreda).

  • U do sada jedinom susretu dvije ekipe, PSG je nedavno pobijedio Zvezdu sa 6:1.
  • Zvezda čeka Parižane sa nizom od osam evropskih utakmica na svom stadionu bez poraza (4 pobjede i 4 remija).
  • Srbijanski prvak ima samo jednu pobjedu u 13 susreta sa francuskim klubovima (4 remija i 8 poraza), i to na Metzom 1998. godine.
  • Parižani su prošle sezone u grupnoj fazi postigli 25 golova, što je rekord Lige prvaka.

Liverpool – Napoli (21)

Napoli je u prvom susretu pobijedio LIverpool 1:0

Liverpool: Alisson; Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson; Wijnaldum, Henderson, Keita; Salah, Firmino, Mane. Nedostaju: Clyne (nije objavljen razlog), Gomez (povreda). Upitan: Lovren (povreda).

Napoli: Ospina; Maksimović, Albiol, Koulibaly, Mario Rui; Callejon, Allan, Hamšik, Ruiz; Insigne, Mertens. Nedostaju: Chiriches i Verdi (povrede).

  • Liverpool i Napoli imaju izjednačen bilans u međusobnim duelima u evrokupovima – po jednu pobjedu i jedan remi.
  • Napoli u dosadašnjih šest posjeta Engleskoj nije dobio nijednom.
  • Liverpool je zabilježio pet poraza od posljednjih sedam evropskih utakmica, svaki od njih u gostima.
  • Engleski tim ove sezone u Ligi prvaka u prosjeku postiže 3,15 golova po utakmici.
  • Napoli je osmi klub koji Carlo Ancelotti vodi u Ligi prvaka, nakon Parme, Juventusa, Milana, Chelseaja, Paris St. Germainea, Real Madrida i Bayerna, što je rekord takmičenja.

         

Grupa D

*Porto je pobjednik grupe.

*Schalke će osvojiti drugo mjesto.

*Galatasaray će biti treći ako pobijedi, ili ako Lokomotiv ne savlada Schalke.

*Lokomotivu za osvajanje treće pozicije treba pobjeda, ili da Galatasaray ne savlada Porto.

Schalke – Lokomotiv (18.55)

Schalke: Faehrmann; Stambouli, Naldo, Mendyl; McKennie, Rudy, Caligiuri, Schoepf, Harit, Teuchert; Konoplyanka. Nedostaju: Burgstaller, Di Santo, Embolo, Uth (povrede).

Lokomotiv: Guilherme; Ignatyev, Kverkvelia, Hoewedes, Rybus; Denisov, Krychowiak, Fernandes, Anton Miranchuk, Aleksei Miranchuk; Farfan. Nedostaju: Ćorluka (suspenzija), Kolomeytsev i Rotenberg (povrede).

  • U prvoj utakmici dva tima, jedinoj do sada u evrokupovima, Schalke je u Moskvi pobijedio 1:0.
  • Schalke je dobio samo dvije od posljednjih sedam utakmica Lige prvaka u Gelsenkirchenu (3 remija i 3 poraza), a u njima je primio čak 18 golova.
  • Ekipa iz Gelsenkirchena je neporažena u posljednjih osam domaćih evropskih utakmica (5 pobjeda i 3 remija)
  • Pobjeda nad Galatasarayem je prekinula niz Lokomotiva od šest evropskih poraza.
  • Posljednju gostujuću pobjedu u Ligi prvaka Lokomotiv je ostvario još u sezoni 2002./03., a od tada je zabilježio 4 remija i 8 poraza.

Galatasaray – Porto (18.55)

Galatasaray: Muslera; Linnes, Maicon, Ozan Kabak, Nagatomo; Donk, Fernando, Ndiaye; Onyekuru, Eren, Rodrigues. Nedostaju: Emre Akbaba, Sinan Gumus, Younes Belhanda (povrede), Derdar Aziz (suspenzija).

Porto: Casillas; Maxi, Felipe, Diogo Leite, Alex Telles; Herrera, Danilo, Oliver; Brahimi, Adrian Lopez, Marega. Nedostaju: Aboubakar (povreda), Jesus Corona (suspenzija), Militao, Otavio (odmor).

  • Porto i Galatasaray odigrali su do sada samo jedan meč, u kojem je Porto pobijedio 1:0.
  • U posljednjih šest susreta s portugalskim protivnicima, Galatasaray je dobio tri i izgubio tri meča.
  • S nizom od četiri pobjede zaredom Porto je izjednačio sopstveni rekord iz sezone 1996./97.
  • Porto je dobio samo dvije od posljednjih osam evropskih utakmica u gostima.
  • Golman Porta Iker Casillas igra 20. sezonu u Ligi prvaka, što je rekord takmičenja.  

         

Izvor: Agencije