Liga prvaka: Zvezda čeka Tottenham, Dinamo domaćin Šahtaru

Vladan Milojević nada se da će Zvezda ponoviti podvig iz prošle godine, kada je savladala Liverpool (Reuters)

Nogometaši torinskog Juventusa i minhenskog Bayerna večeras su osigurali plasman u eliminacijsku fazu Lige evropskih prvaka Evropske nogometne asocijacije (UEFA).

Italijanska „Stara dama“ je na gostovanju u grupi D savladala Lokomotiv u ruskoj prijestolnici Moskvi sa 2:1. Gosti su poveli pogotkom Ramseyja u četvrtoj minuti, da bi ruski predstavnik poravnao osam minuta kasnije preko Mirančuka.

Potom su mreže mirovale do treće minute sudijske nadoknade kada je domaćeg golmana savladao Costa. Ovom pobjedom je Juventus osigurao jedno od prva dva mjesta u grupi D sa osvojenih 10 bodova, drugi je Atletico iz španskog Madrida sa sedam bodova, Lokomotiv ima tri (i još dvije utakmice) dok je posljednje Bayer Leverkusen bez bodova.

Sa druge strane, Bayern je u svome Minhenu sa 2:0 pobijedio grčki Olympiakos što mu je četvrta pobjeda u četiri odigrane utakmice u grupi B gdje vodi sa maksimalnih 12 bodova. Bavarci su poveli u 69. minuti preko Lewandowskog, a konačni rezultat je postavio Perišić u 89. minuti.

Za trenutno drugo mjesto se večeras bore u Beogradu trećeplasirana Crvena zvezda (tri boda) i drugi Tottenham (četiri boda).

Velika utakmica

Crvena zvezda i Dinamo u srijedu navačer nastavljaju avanturu zvanu Liga prvaka, s tim što će nove bodove tražiti na svojim stadionima.

Zvezda je prošlom kolu pretrpjela težak poraz od Tottenhama od 0:5, no njen trener Vladan Milojević izrazio je nadu da će sudar dva tima u Beogradu ponuditi ishod sličan onom iz prošle sezone, kada je stadion “Rajko Mitić” slavio veliku pobjedu nad Liverpoolom.

“Čeka nas velika utakmica, kao što je bilo sijaset takvih poslednjih godina. Tottenham je sam krem evropskog fudbala, veoma sam srećan što imamo priliku da u našoj zemlji i pred našim navijačima odigramo sa takvim timom. Predstavićemo se u najboljem svetlu i pokušaćemo da odigramo najbolje što možemo, bez stresa i opterećenja”, rekao je Milojević, prenosi Tanjug.

U isto vrijeme Dinamo će na zagrebačkom Maksimiru dočekati ukrajinski Šahtar, s kojim je u prošlom kolu u Ukrajini igrao 2:2.

Dinamov niz od 31 utakmice

Dinamo čeka Šahtar s nizom od 31 utakmice bez poraza na Maksimiru.

“Modri” su posljednji put izgubili na svom stadionu 28. augusta prošle godine od Young Boysa, u revanš susretu završne runde kvalifikacija za Ligu prvaka.

Nakon te utakmice Dinamo je spojio 31 utakmicu na maksimirskom travnjaku bez poraza, ostvarivši pri tome 28 pobjeda i tek tri remija.

Upravo bi duel na Maksimiru mogao odlučiti o tome ko će s gotovo sigurnim Manchester Cityjem proći u osminu finala.

“Šanse su 50-50. Šahtar ima više iskustva u ovakvim susretima, ali vjerujem da će naša volja i želja da pred našim navijačima pobijedimo renomiranog protivnika prevagnuti”, rekao je trener Dinama Nenad Bjelica.

Pet ekipa može osigurati prolaz

Od ekipa koje igraju u srijedu navečer prolaz u osminu finala mogu osigurati Atletico Madrid, Bayern, Juventus, Manchester City i Paris St. Germain.

U grupi A PSG će proći ako pobijedili ili remizira a Galatasaray ne pobijedi Real Madrid.

U slučaju da osvoji tri boda a u drugom susretu ne bude pobjednika osigurat će i osvajanje prvog mjesta u grupi.

U okviru grupe B Bayernu je za osiguranje prolaza potrebna pobjeda, a dovoljan će biti i remi ukoliko Tottenham savlada Crvenu zvezdu.

Manchester Cityju u grupi C i Juventusu u grupi D za prolaz treba samo pobjeda.

Atletico može završiti posao ako pobijedi a Lokomotiv izgubi od Juventusa.

Srijeda

Grupa A:

Paris St. Germain – Club Brugge (21:00), Real Madrid – Galatasaray (21:00).

Poredak: Paris St. Germain 9, Real Madrid 4, Club Brugge 2, Galatasaray 1.

Grupa B:

Bayern – Olympiacos (18:55), Crvena zvezda – Tottenham (21:00).

Poredak: Bayern 9, Tottenham 4, Crvena zvezda 3, Olympiacos 1.

Grupa C:

Dinamo – Šahtar (21:00), Atalanta – Manchester City (21:00).

Poredak: Manchester City 9, Šahtar 4, Dinamo 4, Atalanta 0.

Grupa D:

Lokomotiv – Juventus (18:55), Bayer – Atletico (21:00).

Poredak: Atletico 7, Juventus 7, Lokomotiv 3, Bayer 0.

Izvor: Al Jazeera i agencije