Liga prvaka: Tottenhamovo čudo za plasman u finale

Lucas Moura postiže jedan od pogodaka u fantastičnom preokretu Tottenhama protiv Ajaxa (EPA)

U finalu Lige evropskih prvaka u fudbalu, 1. juna u Madridu, igrat će Liverpool i Tottenham. 

Nakon što se Liverpool u utorak navečer vratio „iz mrtvih“ i režirao nevjerovatan preokret protiv Barcelone (4:0 nakon 0:3 iz prvog susreta), Tottenham je, u još jednoj spektakularnoj utakmici ove sezone, večeras priredio još jedan preokret za pamćenje.

Mada je u prvoj utakmici poražen 0:1, te u prvom poluvremenu imao zaostatak od 0:2, engleski tim je u drugom poluvremenu postigao tri gola za 3:2, od kojih jedan u šestoj minuti sudijske nadoknade, čime je izborio prvo finale u svojoj historiji.

Početak u Amsterdamu bio je buran, a igrala se 5. minuta kada je četverostruki evropski prvak Tottanhemov zadatak učinio još težim. Poslije kornera s desne strane, Matthijs De Light je udarcem glavom doveo amsterdamski tim u vodstvo.

Samo minut kasnije, engleski predstavnik imao je priliku izjednačiti, ali je Son Heong-min, koji je propustio prvi susret zbog suspenzije, umjesto mreže pogodio stativu.

Tri gola Lucasa Moure

U 35. minuti Ajax je postigao i drugi gol, preko Hakima Ziyecha, kojem je asistirao odlični reprezentativac Srbije Dušan Tadić.

U drugom poluvremenu, nova drama. U rasponu od svega pet minuta, Tottenham je postigao dva gola, a u oba slučaja strijelac je bio Lucas Moura (55. i 59.), vrativši Engleze u život.

U 79. minuti Ziyech je mogao riješiti sve dileme u vezi Ajaxovog prolaza u finale, ali je pogodio stativu.

Tottenham je u finišu susreta pritisnuo protivnika tražeći prijeko potrebni pogodak za prolaz. Blizu je bio u 86. minuti kada je Jan Vertonghen pogodio prečku, a na njegov ponovljeni pokušaj, odbrana Ajaxa je zaustavila loptu pred gol-linijom.

No, u šestoj minuti sudijske nadoknade, na scenu je ponovo stupio sjajni Moura, koji je trećim golom Spurse proveo u finale.

Ovo će biti drugo englesko finale u historiji, a u prvom, 2008. godine, Manchester United je boljim izvođenjem jedanaesteraca u Moskvi savladao Chelsea.

Izvor: Al Jazeera