Liga prvaka: Tottenham slavio protiv Reala 3:1

Tottenham je u susretu 4. kola grupe H nogometne Lige prvaka u Londonu deklasirao evropskog prvaka Real Madrid 3:1, dok je Mancherster City plasman u osminu finala osigurao gostujućom pobjedom protiv Napolija 2:4, upisavši četvrtu pobjedu u grupi F.

Tottenham je odigrao fantastičnu utakmicu i “razbio” blijedi i nevidljivi Real. Bio je to njihov šesti susret i prva pobjeda londonskog kluba nakon tri poraza i dva remija.

Junak utakmice bio je dvostruki strijelac Dele Alli (27, 56), a među strijelce se upisao i Christian Eriksen (65), dok je pogodak za goste postigao Cristiano Ronaldo u 80. minuti.

Engleski sastav poveo je u 27. minuti nakon fantastične akcije koju je golom okrunio Alli. Winks je sjajno prebacio loptu na krilo, gdje je Trippier iz prve ubacio pred gol, a Alli pogodio za vodstvo domaćina. U 41. minuti Tottenham je mogao povećati vodstvo, no Harry Kane promašio je zicer.

U 58. minuti nastala je ludnica na Olimpijskom stadionu nakon što je Alli postigao svoj drugi pogodak.

Šahtar na korak do osmine finala

Potop “Kraljevskog kluba” nastavio se u 65. minuti, kad je Eriksen nakon Kaneove asistencije izbio sam ispred Casille i rutinski pogodio za 3:0. Real je smanjio u 80. minuti golom Cristiana Ronalda, prenosi Hina. 

U drugom susretu u ovoj grupi Borussia Dortmund još je jednom razočarala odigravši 1:1 protiv APOEL-a, baš kao i u prošlom kolu. Borussia je povela u 29. minuti preko Raphaela Guerreira, no u 51. minuti izjednačio je Pote.

Sjajna utakmica odigrana je i u Napulju, gdje je Manchester City u grupi F pobijedio Napoli 2:4 i osigurao prolaz. 

Napoli je fantastično ušao u utakmicu i gosti u prvih pola sata nisu mogli “disati”. Sjajno otvaranje domaćin je okrunio vodstvom u 21. minuti, kada su Mertens i Insigne izigrali odbranu Cityja s lijeve strane, a Izalijan je majstorski prebacio Edersona za vodstvo 1-0.

Gosti su počeli igrati tek nakon pola sata i u 34. minuti izjednačili. Sané je ubacio s desne strane, a Otamendi glavom na drugoj stativi pogodio za 1:1. Pet minuta kasnije City je mogao do vodstva, no Stones je udarcem glavom s deset metara pogodio prečku. Međutim, isti igrač u 49. minuti bio je precizniji i nakon ubačaja iz kornera pogodio za vodstvo gostiju.

Napoli je bio korak do izjednačenja u 54. minuti, kad je Insigne uzdrmao stativu, no na izjednačenje se čekalo do 62. minute, a strijelac je bio Jorginho iz jedanaesterca. Samo sedam minuta kasnije City je stigao do nove prednosti, a pogodak je postigao Sergio Aguero. Pobjedu gostiju potvrdio je Sterling u posljednjim trenucima.

U drugom susretu Šahtar je pobijedio Feyenoord 3:1 i stigao korak do plasmana u osminu finala. 

Liverpool slomio bunker Maribora

U grupi E Liverpool je pobijedio Maribor 3:0, dok je Sevilla bila bolja od Spartaka 2:1. 

“Redsi” su u Mariboru slavili 0:7, no na svom Anfieldu u “šarenom” sastavu postigli su samo tri gola. Englezi su slomili bunker gostiju u 51. minuti, a pogodak je postigao Salah. Emre Can je u 64. pogodio za 2:0, a tačku na “i” stavio je Daniel Sturridge u 90. minuti. Pobjeda je mogla biti i uvjerljivija, no Milner je u 52. promašio penal.

U drugom susretu Sevilla je pobijedila Spartak 2:1.

U grupi G Beşiktaş i Monaco odigrali su 1:1, dok je Porto pobijedio RB Leipzig 3:1.

Beşiktaş je pobjedom mogao osigurati plasman u osminu finala, no i s jednim bodom Turci su korak do “evropskog proljeća”. Za Monaco je remi ravan porazu jer nakon četiri kola francuski prvak ima samo dva boda.

U drugom susretu Porto je poveo u 13. minuti golom Hectora Herrere, no u 48. minuti izjednačio je Timo Werner, i to tri minute nakon što je ušao u igru. Domaćin je do nove prednosti stigao u 62. minuti golom Danila, a pobjedu domaćina potvrdio je Perreira u sudijskoj nadoknadi.

Srijeda

Grupa E: Liverpool – Maribor 3:0, Sevilla – Spartak Moskva 2:1

Poredak: Liverpool 8, Sevilla 7, Spartak 5, Maribor 1.

Grupa F: Napoli – Manchester City 2:4, Šahtar – Feyenoord 3:1

Poredak: Manchester City 12 (osmina finala), Šahtar 9, Napoli 3, Feyenoord 0.

Grupa G: Beşiktaş – Monaco 1:1, Porto – Leipzig 3:1

Poredak: Beşiktaş 10, Porto 6, Leipzig 4, Monaco 2. 

Grupa H: Borussia Dortmund – APOEL 1:1, Tottenham – Real Madrid 3:1

Poredak: Tottenham 10 (osmina finala), Real 7, Borussia 2, APOEL 2.

Utorak

Grupa A: Manchester United – Benfica 2:0, Basel – CSKA Moskva 1:2

Poredak: Manchester United 12, CSKA 6, Basel 6, Benfica 0

Grupa B: Celtic – Bayern 1:2, PSG – Anderlecht 5:0

Poredak: PSG 12 bodova [osmina finala], Bayern 9 [osmina finala],  Celtic 3, Anderlecht 0.

Grupa C: Roma – Chelsea 3:0, Atlético – Qarabağ 1:1

Poredak: Roma 8, Chelsea 7, Atlético 3, Qarabağ 2

Grupa D: Olympiakos – Barcelona 0:0, Sporting – Juventus 1:1

Poredak: Barcelona 10, Juventus 7, Sporting 4, Olympiakos 1.

Izvor: Al Jazeera i agencije