Liga prvaka: Meč odluke za City i Mancinija

Arsenal bilježi najgori početak sezone u Premier ligi od 1996. godine i dolaska Wengera na kormilo tima (Reuters)

Engleski nogometni prvak Manchester City i njegov rival iz Premier lige Arsenal pokušat će u utorak navečer popraviti utisak u Ligi evropskih prvaka.

„Građanima“ bi poraz od holandskog Ajaxa, mlade i agilne ekipe koja ih je prije dvije sedmice savladala u Amsterdamu, označio drugu uzastopnu eliminaciju iz elitnog takmičenja već u prvoj fazi i tako povećao pritisak na njihovog menadžera Roberta Mancinija.

Mancini, koji mora uskoro dostaviti neki trofej sa evropskog fronta vlasniku Cityja Sheikhu Mansouru bih Zayedu Al Nahyanu nakon njegovih ogromnih investicija u fond igrača će se, također, nadati da u drugom meču grupe D, između španskog Real Madrida i njemačke Borussije Dortmund u glavnom gradu Španije, neće biti pobjednika.

Prvak Njemačke je vodeći u grupi sa sedam bodova, Real ima jedan manje, Ajax je sakupio tri, a City samo jedan bod.

Mancini je svjestan da je pobjeda imperativ. Iako je italijanski stručnjak zadovoljan napretkom odbrane, ono što ga brine je neefikasan, a skup napad, koji je iz mnogo prilika u posljednje dvije utakmice engleskog prvenstva protiv Swanseaja i West Hama, postigao samo jedan gol.

„Imamo još šansi u grupnoj fazi Lige prvaka. Bitno je da grupnu fazu završimo sa dobrim plasmanom. Nije bitno šta skauti Ajaxa misle o nama, bitno je šta igrači misle“, kazao je.

Premda je City neporažen u posljednjih 18 domaćih mečeva na evropskoj sceni, Ajax u Manchester dolazi sa određenom nadom, jer je godinu ranije, u šesnaestini finala Lige Evrope, savladao United sa 2:1 na Old Traffordu.

Osveta “Topnika”

Sa druge strane, Arsenal ima više prostora za manevriranje i pokušat će se „osvetiti“ njemačkom Schalkeu u Gelzenkirchenu za poraz u Londonu od prije dvije sedmice. „Topnici“ su drugoplasirani tim grupe B sa šest bodova (jedan više ima Schalke) ispred grčkog Olymipakosa (3).

Grci dočekuju francuskog prvaka Montpellier i pokušat će doći do pobjede kako bi držali priključak za timom Arsenea Wengera.

Iako su poraženi u subotu, nogometaši Schalkea ni najmanje nisu poljuljani pred doček Arsenala koji je zabilježio najgori početak sezone u Premier ligi od 1996. godine i dolaska Wengera na klupu.

„Imamo odlične šanse, pobijedili smo u Londonu, zašto to ne bismo uradili pred našim navijačima“, rekao je 24-godišnji kapiten njemačkog kluba Benedikt Hoewedes.

Real u duel sa Dortmundom ulazi nakon što je „podario“ treneru Joseu Mourinhu 100. pobjedu otkako je na čelu „Kraljeva“, savladavši Real Zaragozu sa 4:0 u španskoj Primeri.

Mourinho, koji želi postati prvi trener koji je osvojio Ligu prvaka sa tri različita kluba, kazao je kako njegovom timu treba maksimalnih šest bodova iz dvije utakmice na Santiago Bernabeu kako bi osigurao nastavak takmičenja.

Dva tima će u utorak na veoma nezgodnim gostovanjima pokušati zadržati maksimalni učinak u Ligi prvaka – portugalski Porto i španska Malaga.

Portugalci će biti gosti ukrajinskog Dinama u Kijevu, a, iznenađenje grupne faze takmičenja, Španci, idu na San Siro kod italijanskog diva Milana.

Izvor: Agencije