Liga prvaka: Liverpoolov podvig protiv Barcelone za finale

Georginio Wijnaldum slavi treći pogodak Liverpoola protiv Barcelone na Anfieldu (EPA)

Fudbaleri Liverpoola napravili su nevjerovatan podvig i večeras, na stadionu Anfield, stigli čak tri gola manjka i Barcelonu spriječili da se dočepa još jednog finala Lige prvaka, u kojem su je njeni navijači već vidjeli. 

Barcelona je u prvom susretu savladala Engleze sa 3:0 i izgledalo je da ekipa Juergena Kloppa u revanšu nema šta tražiti.  

Liverpool je bio pred kolosalnim zadatkom i zbog toga što je po podvig bio prisiljen krenuti bez napadačkog dvojca Mohamed Salah i Roberto Firmino.

Ipak, peterostruki evropski prvak je i pored toga što je bio značajno oslabljen, odigrao još jednu odličnu utakmicu.

Već u 7. minuti, Liverpoolu čudo više nije izgledalo tako daleko. Tada je, nakon greške Jordija Albe i udarca Jordana Hendersona, Divock Origi odbijenu loptu pospremio u mrežu Barcelone i najavio veliko veče za navijače “redsa”.

Drugo finale u dvije sezone

Obje ekipe imale su još nekoliko prilika, a u drugom poluvremenu, u periodu od 54. do 56. minute, Liverpool se potpuno vratio u igru, zaslugom Georginija Wijnalduma. Holanđanin u dresu engleskog tima je prvo prizemnim udarcem povisio na 2:0, a potom je na centaršut Xherdana Shaqirija glavom zakucao loptu u mrežu Katalonaca.

I onda, u 79. minuti, potpuni krah Barcelone. Gostujući fudbaleri su, u nevjerovatnoj nonšalanciji, samo posmatrali kako Origi nakon kornera s peterca postiže svoj drugi, a Liverpoolov četvrti gol. 

Liverpool će tako, drugu sezonu zaredom, igrati finale Lige prvaka, te se boriti za šesti naslov evropskog prvaka.

U drugoj revanš utakmici polufinala Lige prvaka, Ajax će u srijedu u Amsterdamu dočekati Tottenham. Holandski tim je u prvoj utakmici u Londonu pobijedio 1:0.

Finale se igra 1. juna u Madridu.

Izvor: Al Jazeera