Liga prvaka: Juventus mora ići na pobjedu

Nogometaši Juventusa dočekat će u utorak navečer u Torinu madridski Real u jednom od najvećih evropskih derbija, a u kojem će „Stara dama“ morati zabilježiti pobjedu kako bi zadržala šanse za plasman u osminu finala Lige evropskih prvaka.

Juventus poslije tri odigrana kola u grupi B ne zna za pobjedu, a prije dvije sedmice u Madridu „Kraljevi“ su, uz dosta muke i sa igračem više, došli do trijumfa od 2:1.

„Real ima mnogo dobrih igrača, ali oni ponekad manje pomažu u odbrani. Zato moramo da pritisnemo njihovu zadnju liniju. To nam je uspjelo u Španiji bez problema, u Torinu ćemo imati i podršku navijača, vjerujem da će dovesti atmosferu do tačke ključanja. Nismo imali mnogo vremena za odmor, ali ovakvi mečevi su veliki motiv za svakog fudbalera”, izjavio je prvotimac italijanskog prvaka Claudio Marchisio italijanskim medijima.

Juventus je u subotu u prvenstvenom meču savladao Parmu, dok je Real u gostima pobedio Rayo Vallecano.

„Ne plašimo se Juventusa, iako se radi o velikom klubu, koji izuzetno poštujemo. Imaju sjajnu ekipu i očekujem odličan duel u Torinu“, istakao je vezista Reala Luka Modrić, čija bi ekipa u slučaju trijumfa osigurala osminu finala.

U drugoj utakmici grupe B Galatasaray će na gostovanju ekipi Copenhagena pokušati da dođe do novog trijumfa, koji bi mu širom otvorio vrata osmine finala.

Revanš za poraz

Zanimljivo bi trebalo da bude i u Donjecku, gde će Šahtjor protiv njemačkog Bayera tražiti pobjedu za povratak u trku za prvo mjesto. Također, ukrajinski „Rudari“ žele i revanš za poraz u Leverkusenu od 4:0 prije dvije sedmice, jedan od najtežih u klupskoj historiji.

„Iako smo u prvom meču bili veoma uvjerljivi, ne smijemo na osnovu toga napraviti veliku grešku i potcijeniti protivnika. Hoćemo da se u Leverkuzen vratimo sa nova tri boda, koji su nam veoma važni“, rekao je nogometaš Bayera Omer Toprak.

U drugoj utakmici grupe A Manchester United gostuje u San Sebastijanu španskom Real Sociedadu. „Crveni đavoli“ ne bi trebali imati komplikovan posao, pošto Sociedad do sada nije osvojio nijedan bod.

Nogometaši PSG-a, predvođeni sjajnim napadačkim tandemom Zlatan Ibrahimović – Edinson Cavani, dočekat će belgijski Anderlecht, koji još nije osvojio nijedan bod u grupi C.

U prvom duelu ova dva rivala u Briselu, „Sveci“ su uvjerljivo slavili sa 5:0, a Ibrahimović je postigao četiri gola. Trener PSG-a Laurent Blanc, doduše, ima problema sa udarnim iglama u napadu, jer i Ibrahimović i Cavani muku muče sa povredama.

U timu Anderlechta trebalo bi biti napadač iz Srbije Aleksandar Mitrović, koji je u prošlom prvenstvenom kolu postigao dva gola.

Popravljanje gol-razlike

Lisabonska Benfika u ovom kolu gostuje grčkom Olympiakosu, a u konkurenciji za tim koji George Jesus vodi u Pirej od srpskih internacionalaca bit će Nemanja Matić, Lazar Marković i Filip Ðuričić.

U grupi D Manchester City će dočekati moskovski CSKA, a prije dvije sedmice u Moskvi ekipa iz Engleske slavila je sa 2:1. Meč su obilježila dva gola Sergija Aguera, pogodak Zorana Tošića, ali i navijači CSKA, koji su na rasnoj osnovi vrijeđali Yayu Tourea.

U posljednjem prvenstvenom meču „Građani“ su kod kuće „demolirali“ Norwich sa 7:0, dok je CSKA, uz još jedan pogodak Tošića, slavio protiv Volge sa 2:1.

Minhenski Bayern, aktuelni šampion Evrope, na gostovanju češkoj Viktoriji Plzen sigurno će pokušati nastaviti seriju pobjeda i popraviti gol-razliku.

Njemački prvak će trijumfom u Češkoj i teoretski potvrditi plasman među 16 najboljih ekipa na Starom kontinentu.

Parovi četvrtog kola:

Grupa A:

Šahtjor – Bayer, Real Sociedad – Manchester United.

Poredak: Manchester United 7, Bayer 6, Šahtjor 4, Sociedad 0.

Grupa B:

Juventus – Real Madrid, Copenhagen – Galatasaray.

Poredak: Real Madrid 9, Galatasaray 4, Juventus 2, Copenhagen 1.

Grupa C:

PSG – Anderlecht, Olympiakos – Benfika.

Poredak: PSG 9, Olympiakos 4, Benfica 4, Anderlecht 0.

Grupa D:

Manchester City – CSKA Moskva, Viktoria Plzen – Bayern.

Poredak: Bayern 9, Manchester City 6, CSKA 3, Viktoria 0.

Izvor: Agencije