Liga prvaka: Dinamo i Crvena zvezda na korak od grupne faze

Strijelci za Dinamo bili su Ademi (na slici), Petković, Olmo i Gojak (EPA)

Nogometaši zagrebačkog Dinama plasirali su se u posljednje, četvrto pretkolo Lige evropskih prvaka zahvaljujući visokoj pobjedi od 4:0 u gostima protiv mađarskog Ferencvarosa u revanš utakmici trećeg pretkola igranoj u utorak u Budimpešti.

Nastavak je izborila i beogradska Crvena zvezda koja je imala više sreće u “nogometnoj lutriji”, penalima, na gostovanju u Danskoj kod Copenhagena pošto su obje utakmice završile sa 1:1.

Uz 1:1 iz prve utakmice prije sedmicu dana u Zagrebu, predstavnik Hrvatske je prošao dalje sa ukupnih 5:1. Strijelci za Dinamo bili su Ademi (16), Petković (47), Olmo (55) i Gojak (79).

Dinamo će u u posljednjoj etapi kvalifikacija, odnosno za ulazak u grupnu fazu elitnog evropskog takmičenja igrati protiv norveškog Rosenborga. Norvežani su i u večerašnjem revanšu trećeg pretkola, ovaj put na svom terenu, nadigrali slovenski Maribor sa 3:1 te tako s ukupnih 6:2 izborili prolazak dalje.

Nogometa lutrija u Danskoj

Nakon 1:1 prošle sedmice u Beograd, Zvezda je gostovala u Kopenhagenu i povela u 17. minuti preko Boakyea, da bi N'Doye poravnao u 45. minuti.

Drugo poluvrijeme je prošlo bez golova, pa su igrani produžeci, a zatim i penali. Treba istaći kako je beogradski tim igrao od 54. minute sa igračem manje jer je Milunović dobio drugi žuti, odnosno crveni karton.

Danci su i tu “izjednačili”u 112. minuti kada je Mas dobio također drugi žuti karton.

Crvena zvezda je prošla dalje tek nakon 11. serije penala jer su u prvih pet imali po dva promašaja oba tima. Zatim su u tri serije oba kluba pogađala, a u dvije serije – oba promašivala.

Prvak Srbije u nastavku će igrati protiv švicarskog Young Boysa.

Izvor: Agencije