Liga prvaka: Debitanti u lovu na novo čudo

Tottenham je prošle sezone dogurao do finala, u kojem je izgubio od Liverpoola (Reuters)

U srijedu navečer bit će odigrane još dvije utakmice osmine finala Lige prvaka, u kojima će nastupiti dvije ekipe koje je malo ko vodio u ovoj fazi takmičenja – dva debitanta.

Italijanska Atalanta će ugostiti Valenciju, dok će njemački RB Leipzig biti gost Tottenhamu.

Iako je u prva četiri kola takmičenja po grupama osvojila samo jedan bod, uz gol-razliku 3:12, Atalanta se uzdigla poput Feniksa i izborila plasman u osminu finala Lige prvaka, piše Hina.

Ekipa iz Bergama je na kraju osvojila drugo mjesto u grupi, iza Manchester Cityja, a ispred Šahtara i Dinama, i u premijernom nastupu u Ligi praka osigurala osminu finala.

Gasperini: Šanse su 50:50

“Valencia je izuzetno čvrst i neugodan suparnik. Međutim, imamo priliku napisati novu stranicu u knjigama historije Atalante i bio bi san proći u četvrtfinale Lige prvaka”, kazao je trener Atalante Gian Piero Gasperini.

“Da smo izvukli Barcelonu ili Liverpool, naša presuda bi bila zapečaćena, ali s Valencijom bih rekao da je 50-50”, dodao je. Valencija je, također, na dramatičan način dogurala do osmine finala, a ključnim se pokazala pobjeda u zadnjem kolu u Amsterdamu protiv Ajaxa (1:0).

Zanimljivo, Atalanta je ove sezone postigla čak 63 gola u prvenstvu, a samo su PSG (67) i Manchester City (65) ubilježili više.

U drugom susretu večeri snage će odmjeriti Tottenham i RB Leipzig.

Engleski sastav je prošle sezone dogurao do finala, u kojem je izgubio od Liverpoola, dok je RB Leipzig prvi put u osmini finala.

Mourinhovi problemi s povredama

Menadžer Spursa Jose Mourinho ima velikih problema s povredama napadača.

Već neko vrijeme ne može računati na povrijeđene Harryja Kanea i Moussu Sissoka, a sada je ostao i bez  Son Heung-mina.

Obje utakmice počinju u 21:00 sat.

U utorak navečer su odigrane prve dvije utakmice osmine finala: Atletico Madrid – Liverpool 1:0, Borussia Dortmund – Paris St. Germain 2:1.

Izvor: Agencije