Liga prvaka: Celtic bolji od Sarajeva, Zvezda bez golova

Prvaci Bosne i Hercegovine i Škotske odigrali su susret po teškim uvjetima (Anadolija)

Golovima Johnstona, Edouarda i Sinclaira škotski prvak Glasgow Celtic slavio je 3:1 na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” protiv Sarajeva u prvoj utakmici prvog kola kvalifikacija za UEFA Ligu prvaka.

Jedini gol za Sarajevo postogao Mirko Oremuš.

Škotski tim je potvrdio ulogu apsolutnog favorita, iako je prvak Bosne i Hercegovine poveo. No, radost je trajala samo šest minuta – škotski prvak je izjednačio, te u drugom poluvremenu dao još dva gola čime je izborio povoljan rezultat uoči uzvrata u Glasgowu.

Zvezda u Litvaniji

Prvak Srbije, Crvena zvezda gostovala je Suduvi u Litvi, a utakmica je odigrana bez golova. Istog protivnika Zvezda je eliminirala prošle godine, ali u drugom pretkolu, s ukupnih 5:0.

U ostalim susretima, tetovska Shkendija, prvak Sjeverne Makedonije, gostovala je u Estoniji gdje je minimalnim rezultatom slavila protiv Kaljua. Jedini gol postigao je Agim Ibraimi.

Kosovski Feronikeli odigrao je neriješeno protiv TNS-a u Velsu, a na kraju je bilo 2:2. Golove za domaćina postigli su Draper i Edwards, a za kosovskog prvaka Zeka i Fazliu.

Parovi današnjih utakmica: Astana – Cluj 1:0, Ararat Armenia – AIK 2:1, HJK Helsinki – HB Torshavn 3:0, Kalju – Shkendija 0:1, Sarajevo – Celtic 1:3, TNS – Feronikeli 2:2, Dudelange – Valletta 2:2, Suduva – Crvena zvezda 0:0.

Preostalih deset susreta prvog kola kvalifikacija UEFA Lige prvaka igra se u srijedu.

Hajduk slavio na Malti, Titograd deklasiran u Sofiji

Večeras su se igrale i tri utakmice prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

Splitski Hajduk slavio je na gostovanju protiv Gzire na Malti. Golovima Adama Gyurcsoa i Ivana Dolčeka Hajduk je pobijedio 2:0.

Glasgow Rangers je bio još uvjerljiviji, pobijedivši St Josephs na Gibraltaru 4:0, a istim rezultatom CSKA je u Sofiji pobijedio podgorički Titograd.

Izvor: Al Jazeera i agencije