Liga prvaka: Biti ili ne biti za Chelsea

Messi smatra da Celtic zaslužuje nastavak takmičenja zbog svojih navijača (Reuters)

Aktuelni prvak Evrope u nogometu, engleski premierligaš Chelsea u srijedu navečer igra protiv danskog Nordsjaellanda odlučujući meč grupe F za plasman u osminu finala Lige prvaka, ali sudbina londonskih „Plavaca“ zavisit će i od rezultata druge utakmice ove grupe između ukrajinskog Šahtjora i italijanskog Juventusa.

Tim sa Stamford Bridgea igra veoma loše u posljednje vrijeme, a novi menadžer Rafael Benitez u prva tri meča nije uspio zabilježiti pobjedu.

Chelseaju je za plasman u nastavak takmičenja potrebna pobjeda nad danskim šampionom, ali i poraz Juventusa u Donjecku. Ako ispadne, engleski tim će postati prvi osvajač Lige prvaka koji sljedeće sezone nije prošao prvu fazu elitnog takmičenja.

„Moramo da popravimo stanje stvari na terenu kako bi naši navijači imali razloga da se raduju i da budu srećni“, kazao je Benitez.

„U Chelseaju ima dosta iskusnih igrača koji igraju dosta dugo na vrhunskom nivou. Vidim kako rade na treninzima i jasno mi je da žele doći do rezultata koji u posljednje vrijeme nisu sjajni.“

U slučaju neuspjeha, Chelsea će se morati zadovoljiti trećim mjestom i nastavkom takmičenja u Ligi Evrope na proljeće.

Kada je u pitanju grupa E, u posljednjem kolu bitku za osvajanje prvog mjesta vodit će njemački Bayern i španska Valencia. Oba tima su do sada sakupila po 10 bodova, s tim što su Bavarci bolji u međusobnom duelu.

U posljednjem kolu, ekipa Juppa Heynckesa dočekuje bjeloruski BATE Borisov koji je već osigurao Ligu Evrope, dok će „Šišmiši“ iz Španije gostovati kod posljednjeplasiranog Lillea.

Težak zadatak Cluja

Priliku da napravi odličan rezultat, odlazak u osminu finala Lige prvaka, ove sezone ima škotski Celtic u grupi G kojem je za nastavak potrebna pobjeda na domaćem terenu protiv moskovskog Spartaka i da portugalska Benfica ne slavi u gostima protiv španske Barcelone.

„Nismo oduvijek gledali sa oduševljenjem na način na koji Celtic igra nogomet. Ipak, navijači kluba iz Škotske zaslužuju da se njihovi ljubimci plasiraju u osminu finala Lige prvaka“, izjavio je najbolji nogometaš svijeta i igrač Barce Lionel Messi.

„Bez navijača Celtica, u nastavku takmičenja bilo bi mnogo tiše na utakmicama.“

Španski klub je već osigurao prvo mjesto u grupi, a jedini poraz u Ligi prvaka ove sezone doživio je upravo u Glasgowu.

Turski Galatasaray i rumunski Cluj će u posljednjem kolu grupe H voditi veliku borbu za osvajanje drugog mjesta. Oba tima imaju po sedam bodova, ali tim iz Istanbula ima bolji rezultat u dva međusobna okršaja.

Galata će u posljednjem kolu gostovati portugalskoj Bragi, a mnogo teži zadatak imat će će Cluj koji putuje na megdan engleskom velikanu Manchester Unitedu.

Izvor: Agencije