Liga prvaka: Barca u Liverpoolu sa tri gola prednosti

Da nije bila u sličnoj situaciji prošle godine, mnogi bi za špansku Barcelonu rekli da je sigurno prvi finalista Lige evropskih prvaka nakon prve utakmice s Liverpoolom.

Katalonci su na svom terenu prošle srijede bili uvjerljivi i slavili sa 3:0, a u utorak navečer gostuju “Redsima” na Anfieldu.

No, vrijedi se prisjetiti prošle sezone, kada je u četvrtfinalu Barca kući pobijedila italijansku Romu sa 4:1, da bi potom “Vučica” na svom terenu slavila sa 3:0 i tako eliminirala trofejni španski klub.

Pred Liverpoolom je sličan zadatak, ali je engleski tim u problemima pred dolazak ponajboljeg igrača svijeta Lionela Messija, koji je bio najbolji pojedinac prve utakmice i koji je u karijeri postigao 600 golova.

Englezima je problematičan i izostanak Roberta Firminha, kao i Mohammeda Salaha. Da Egipćanin zbog povrede neće igrati potvrdio je jučer šef struke Juergen Klopp.

Liverpool nikada nije izgubio na svom terenu neki polufinalni meč evropskih takmičenja – osam pobjeda i dva remija.

Sudi Turčin Cuneyt Cakir

“Redsi” su nanizali šest pobjeda kod kuće u svim takmičenjima, od kojih u četiri nisu primili gola, a u tri su postizali četiri ili više golova.

Nadalje, u sedam od posljednjih 10 pobjeda u utakmicama Lige prvaka Liverpool je postizao najmanje tri gola.

S druge strane, Barcelona je slavila u 38 od 42 dvomeča u okrilju Evropske nogometne asocijacije – UEFA gdje je pobijedila u prvoj utakmici na svom terenu.

Nisu poraženi u svih pet gostujućih utakmica Lige prvaka ove sezone (tri pobjede, dva remija).

Na posljednja dva gostovanja Barca je sačuvala mrežu, dok je u pet susreta prije bila savladana njena odbrana.

Utakmica na Anfieldu počinje u 21:00 sat, a glavni sudija je Turčin Cuneyt Cakir.

Izvor: Al Jazeera i agencije