Liga prvaka: Atletico zaustavio evropskog prvaka

Erling Braut Haaland je sa dva postignuta gola bio junak pobjede Borussije nad PSG-om (Reuters)

Borussia Dortmund i Atletico Madrid napravili su značajan korak ka plasmanu u četvrtfinale Lige prvaka, pošto su u utorak navečer, u prvim utakmicama osmine finala, zabilježili pobjede.

Atletico je napravio sjajan posao, jer je savladao aktuelnog evropskog prvaka Liverpool, na stadionu na kojem je engleski tim u prošloj sezoni slavio osvajanje šampionskog naslova. Rezultat je glasio 1:0, što znači da će Liverpool za prolaz dalje u revanšu morati slaviti sa najmanje dva pogotka razlike.  

Pobjedu Atleticu donio je pogodak Saula Nigueza u 4. minuti. Nakon toga, Liverpool je brzo uspostavio inicijativu, no, Madriđani su se odlično branili.

U drugom dijelu, aktuelni evropski prvak je nastavio napadati, no, nije uspio probiti odbranu španskog predstavnika, koji na Anfield putuje sa značajnom prednošću.

Nevjerovatno zvuči podatak da neprikosnoveni lider engleske lige, i pored velikog posjeda lopte od 68 posto, za 90 minuta nije imao niti jedan udarac u okvir gola.

Haalandovih 11 golova ove godine

U Dortmundu, Borussia je savladala Paris St. Germain, ekipu koja je u protekle tri sezone ispadala u osmini finala Lige prvaka.

Junak pobjede njemačkog tima bio je sjajni 19-godišnji Norvežanin Erling Braut Haaland, koji je u ovoj godini, od dolaska iz Salzburga u Dortmund, postigao već 11 pogodaka u žuto-crnom dresu.

Haaland je postigao oba gola za Borussiju, u 69. i 77. minuti, dok je strijelac za Paris St. Germain bio oporavljeni Neymar, koji je zatresao mrežu u 75. minuti.

Uzvratne utakmice igraju se 11. marta.

Osmina finala nastavlja se u srijedu navečer, kada igraju Tottenham (Engleska) – RB Leipzig (Njemačka) i Atalanta (Italija) – Valencia (Španija).

Ostala četiri susreta igraju se sljedeće sedmice, a parovi su Chelsea (Engleska) – Bayern (Njemačka), Napoli (Italija) – Barcelona (Španija) (utorak), Lyon (Francuska) – Juventus (Italija) i Real Madrid (Španija) – Manchester City (Engleska) (srijeda).

Izvor: Al Jazeera i agencije