Liga prvaka: Ajax eliminirao Juventusa

De Ligt i Tadić slave pobjedonosni gol u Torinu (AP)

Nogometaši holandskog Ajaxa i španske Barcelone prvi su učesnici polufinala Lige evropskih prvaka, nakon što su večeras eliminirali Juventus (2:1) i Manchester United (3:0), a imena narednih rivala znat će nakon sutrašnjih utakmica.

Prvi meč u holandskoj prijestolnici je okončan bez pobjednika (1:1), “Stara dama” je imala prednost od gola u gostima, a zatim je i povela u 28. minuti.

Korner je izveo Pjanić, a najbolji u kaznenom prostoru amsterdamske ekipe bio je Ronaldo, koji je savladao golmana gostiju za 1:0.

No, Holanđani su se potom razigrali i za šest minuta stigli do poravnanja, kada je strijelac bio Van de Beek.

Ajax je u drugom dijelu meča u Torinu bio bolji tim i takvu igru je krunisao u 67. minuti, kada je, nakon ubačaja Schoenea, najbolji u skoku bio De Ligt i pogodio za 2:1.

Za mjesto u finalu holandski predstavnik borit će se protiv boljeg iz okršaja Tottenham – Manchester City, u koji tim iz Londona dolazi s golom prednosti (1:0).

Dva gola Messija

Barcelona je kao gost u prvom meču slavila sa 1:0, a već nakon 20 minuta utakmice na Nou Campu bilo je jasno kako u polufinale ide domaći tim.

Jedan od najboljih nogometaša svijeta Lionel Messi dva puta je zatresao mrežu “Crvenih đavola” za samo četiri minute.

Argentinac je gostujućeg golmana savladao prvi put u 16. minuti, a zatim u 20. minuti.

Potvrdu da će Barca biti među četiri najbolja tima ove takmičarske godine u Ligi prvaka “izdao” je Coutinho pogotkom u 61. minuti, na asistenciju Albe.

Naredni rival Katalonaca bit će bolji iz dvoboja Liverpoola i Porta, a bliži plasmanu u nastavak je tim iz Engleske, koji je u prvom meču slavio sa 2:0.

Izvor: Al Jazeera i agencije