Liga nacija: Srbija protiv Litvanije čekira kartu za Ligu B

Mladen Krstajić: Došli smo u poziciju da ono što smo zacrtali ostvarimo (EPA)

Selektor nogometne reprezentacije Srbije Mladen Krstajić je izjavio kako maksimalno ozbiljno shvata utakmicu protiv Litvanije u utorak u Beogradu za ovjeru prve pozicije u grupi 4 Lige C Lige nacija i dodao kako je njegov tim potpuno zaslužio trenutnu situaciju.

Srbija vodi u grupi sa 11 bodova, druga je Rumunija sa devet, treća Crna Gora sa sedam, dok je posljednja Litvanija bez bodova.

U utorak u ovoj grupi Rumunija gostuje kod Crne Gore i priželjkuje pobjedu u Podgorici te da „Orlovi“ ne pobijede Litvance kako bi izborili plasman u Ligu B.

“Došli smo u poziciju da ono što smo zacrtali ostvarimo. Moramo da pokažemo kvalitet, verovatno su svi otpisali Litvaniju, ali mi nismo. Preostaje nam da pečatiramo mesto i toga su igrači svesni”, rekao je Krstajić.

On je naveo kako ne očekuje lak posao protiv selekcije koja do sada nema nijedan bod.

Pod znakom pitanja je Nemanja Matić, zbog stomačnog virusa, Aleksandar Kolarov ima problem s prstom, dok se Ljubomir Fejsa oporavio, a Milan Rodić odradio suspenziju žutih kartona.

Utorak

Liga A: Portugal – Poljska (grupa 3)

Liga B: Švedska – Rusija (grupa 2)

Liga C: Crna Gora – Rumunija, Srbija – Litvanija (grupa 4), Škotska – Izrael (grupa 1)

Liga D: Kosovo – Azerbejdžan, Malta – Farski otoci (grupa 3)

Poznati svi finalisti

U ponedjeljak navečer je Holandija postala je posljednja učesnioca završnog turnira prvog izdanja Lige nacija, a do prvog mjesta u grupi 1 Lige A stigla je odigravši 2:2 protiv Njemačke u Gelsenkirchenu, iako je do pet minuta prije kraja gubila sa 0:2.

Njemačka je povela golovima Wernera (9) i Sanea (20), da bi Holandija do boda koji joj je osigurao prvo mjesto stigla u samoj završnici preko Promesa (85) i Van Dijka (90).

“Lale” su osvojile prvo mjesto sa sedam bodova, koliko ima i druga Francuska, ali su bile bolje u međusobnim susretima.

Njemačka je u grupi ostala posljednja sa dva boda te će u slijedećem ciklusu Lige nacija igrati u Ligi B.

Još ranije su završni turnir osigurali Portugal, Engleska i Švicarska.

Rasplet po grupama

Što se tiče ostalih kretanja po rangovima Lige nacija, u Ligu B ispadaju Njemačka, Island, Poljska i Hrvatska, a njihovo mjesto u elitnom rangu zauzet će Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Danska te pobjednik okršaja između Švedske i Rusije u utorak.

U Ligu C iz Lige B odlaze Slovačka, Turska, Sjeverna Irska i Irska, dok u suprotnom smjeru “putuju” Finska, Norveška, Srbija ili Rumunija iz grupe 4, te Škotska ili Izrael iz grupe 1.

U najniži rang (Liga D) iz Lige C ispali su Albanija, Estonija, Slovenija, Litvanija, dok su Ligu C iz Lige D izborili Gruzija, Bjelorusija, Makedonija te Kosovo ili Azerbejdžan.

Završni turnir će gotovo sigurno biti odigran u Portugalu.

U martu ove godine Evropskoj nogometnoj asocijaciji su kandidature za domaćinstvo predali Portugal, Italija i Poljska, a kako su Portugalci u subotu navečer remijem kod Italije jedini osigurali Final Four, stekli su se uvjeti za domaćinstvo.

Portugal je prijavio Porto i Guimaraes za gradove završnice.

Polufinalni susreti igrat će se 5. i 6. juna, a finale i susret za treće mjesto 9. juna 2019. godine.

Žrijeb za EURO 2. decembra

Remijem Njemačke i Holandije, Hrvatska je osigurala status nositelja na žrijebu grupa za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Status nositelja imat će 10 najboljih od 12 učesnika elitnog ranga Lige nacija, a Hrvatska će sa četiri osvojena boda biti sigurno ispred Njemačke sa dva boda te Islanda koji je takmičenje završio bez bodova.

Žrijeb za EURO bit će održan 2. decembra u Dublinu.

U kvalifikacijama će učestvovati 55 reprezentacija, koje će biti podijeljene u 10 grupa.

Plasman na EURO izborit će po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe.

Izvor: Agencije