Liga nacija: Prvi trofej pripao Portugalcima

Takmičenje počinje 3. septembra, a trofej brani selekcija Portugala (Reuters)

Reprezentacija Portugala prvi je osvajač Lige nacija UEFA-e.

Aktuelni evropski prvak je u nedjelju navečer u Portu, u finalnoj utakmici završnog turnira, igranoj pred 47.000 gledalaca, savladao selekciju Holandije sa 1:0, a strijelac odluke bio je Goncalo Guedes u 60. minuti.

Portugalci su na putu do trofeja osvojili prvo mjesto u grupi ispred Italije i Poljske, potom u polufinalu pobijedili Švicarsku sa 3:1, a u završnom susretu i Holandiju. 

Ranije, reprezentacija Engleske je u susretu za treće mjesto u Guimaraesu pobijedila Švicarsku sa 6:5 nakon izvođenja jedanaesteraca.

Za prvo mjesto 10,5 miliona eura

Nakon 120 minuta igre nije bilo golova, a pitanje pobjednika razriješeno je u šestoj seriji jedanaesteraca kada je Jordan Pickford obranio udarac švicarskom nogometašu hrvatskog porijekla Josipu Drmiću, prenijela je Hina.

Englezi su bili bliži pobjedi, imali su nekoliko sjajnih prilika, a čak tri puta su gađali okvir gola, no u 120 minuta igre nisu uspjeli savladati Yanna Sommera.

Kao pobjednik Lige nacija, Portugal će dobiti 10,5, a Holandija devet, dok će Englezima pripasti osam, a Švicarcima sedam miliona eura. 

Izvor: Agencije