Liga nacija: Portugal prvi finalist

Reprezentativci Švicarske nisu imali rješenje za prvu portugalsku zvijezdu (EPA)

Fudbalska reprezentacija Portugala prvi je finalista završnog turnira Lige nacija.

Portugalci, koji su ujedno i domaćini turnira na kojem igraju četiri selekcije koje su u ranijoj fazi takmičenja osvojile prvo mjesto u svojim grupama, večeras su na stadionu Dragao u Portu savladali selekciju Švicarske 3:1.

Fudbaler odluke bio je Cristiano Ronaldo, koji je postigao hat-trick. Prvi gol postigao je u 25. minuti iz slobodnog udarca, a druga dva u u finišu, kada je spriječio da meč završi bez pobjednika – u 88. i 90. minuti.

Gol za Švicarsku postigao je Ricardo Rodriguez u 56. minuti iz jedanaesterca, a tome je prethodila nevjerovatna situacija. Njemački sudac Felix Brych prije toga je dosudio kazneni udaraca za domaćine, ali nakon pregleda VAR-om presudio je kako je prekršaj prvo bio u portugalskom kaznenom prostoru.

Pometnja oko jedanaesterca

Bila je to akcija kod koje je Semedo srušio Seferovića, no Brych nije pokazao na bijelu točku, već je pustio portugalsku kontru. U nastavku akcije Schar je srušio Bernarda Silvu i njemački sudac je dosudio jedanaesterac za Portugal. Međutim, iz VAR sobe su mu javili da pregleda snimku i Brych je poništio svoju odluku pokazavši jedanaesterac za Švicarsku.

U drugoj polufinalnoj utakmici u četvrtak navečer se sastaju reprezentacije Holandije i Engleske.

Utakmica za 3. mjesto je 9. juna u Guimaraesu (15), a finale je istog dana u Portu (20.45).

Kako navodi Hina, pobjednik Lige nacija dobit će 10,5, drugo mjesto donosi 9, nagrada za treće mjesto je osam, a četvrto sedam miliona eura.

Izvor: Agencije