Liga nacija: Kompletni raspored doigravanja za EURO 2020

Plasman na EURO slijedeće godine već je osiguralo 20 reprezentacija, među kojima je i Hrvatska (EPA)

Bosna i Hercegovina i Srbija, ukoliko se plasiraju u finale, bit će domaćini finala doigravanja u svojim divizijama Lige nacija, odnosno u baražu za plasman na Evropsko nogometno prvenstvo 2020. godine, određeno je današnjim žrijebom u Nyonu.

Plasman na EURO slijedeće godine već je osiguralo 20 reprezentacija, među kojima je i Hrvatska, a još četiri će se dobiti kroz četiri play-offa Lige nacija, a u tom doigravanju učestvuju i četiri selekcije sa područja Zapadnog Balkana.

Liga nacija igrala se u četiri divizije – Liga A, B, C i D. Reprezentacije pobjednice četiri grupe u svakoj od liga izborile su play-off ukoliko kroz klasične kvalifikacije za odlazak na EP nisu izborile plasman.

Ako su izborile plasman, pravo na mjesto u doigravanju prenosilo se na iduću rangiranu selekciju iz Lige nacija.

Polufinale 26. marta

U play-offu Lige A Island će u polufinalu dočekati Rumuniju, a Bugarska reprezentaciju Mađarske. Finale ove grupe će se igrati u Sofiji ili Budimpešti.

Od ranije se znalo kako će BiH igrati u doigravanu Lige B, a na kraju kvalifikacija su „Zmajevi“ doznali da će u polufinalu dočekati Sjevernu Irsku. Drugo polufinale igraju Slovačka i Republike Irske, a današnjim žrijebom je odlučeno da će se finale igrati ili u BiH ili u Sjevernoj Irskoj.

Kada je riječ o Srbiji, ona će u Ligi C putovati na gostovanje u Norvešku ali, ukoliko savlada Skandinavce, organizirat će finale. Drugi finalista u ovom dijelu doigravanja bit će bolji iz okršaja Škotska – Izrael.

Te na kraju, u play-offu Lige D, Sjeverna Makedonija će na svom terenu igrati protiv Kosova, a Gruzija protiv Bjelorusije. Današnji žrijeb je odlučio kako će se finale ove grupe igrati ili u Tbilisiju ili u Minsku.

Prve utakmice play-offa igraju se 26. marta naredne godine, a finala pet dana kasnije (31. mart).

Raspored

Liga A

Island – Rumunija

Bugarska – Mađarska

Pobjednik susreta Bugarska – Mađarska je domaćin finala ove grupe.

Liga B

BiH – Sjeverna Irska

Slovačka – Irska

Pobjednik susreta BiH – Sjeverna Irska domaćin je finala ove grupe.

Liga C

Škotska – Izrael

Norveška – Srbija

Pobjednik susreta Norveška – Srbija domaćin je finala ove grupe.

Liga D

Gruzija – Bjelorusija

Sjeverna Makedonija – Kosovo

Pobjednik susreta Gruzija – Bjelorusija domaćin je finala ove grupe.

Izvor: Agencije