Liga Evrope: Zvezdi bod protiv Arsenala, pobjeda Partizana

Nakon kijevskog Dinama “evropsko proljeće” u Evropskoj ligi nakon četiri kola takmičenja po grupama osigurali su i Arsenal, Zenit, Steaua, te Lazio.

Od klubova država iz regije Crvena zvezda na teškom gostovanju u Londonu protiv Arsenala u četvrtom kolu Evropske lige odigrala je 0:0 i tim bodom zasjela na drugo mjesto grupe s pet bodova, ispred Arsenala, koji ima deset bodova.

U drugom ogledu ove grupe njemački Köln pobijedio je bjeloruski BATE s 5:2. BATE je tako ostao treći sa četiri boda, a Köln je posljednji s tri.

Vardar, “fenjeraš” grupe L, nakon poraza od Real Sociedada 3:0 i dalje je bez osvojenog boda na posljednjem mjestu grupe. Na čelu je Zenit sa deset bodova, na drugom je mjestu Real Sociedad s devet, a Rosenborg je na trećem sa četiri boda.

Ranije u četvrtak navečer beogradski Partizan nadjačao je albanski Skenderbeu 2:0, dok je bečka Austrija savladala Rijeku 1:4.

U susretu grupe D Rijeka je na Rujevici izgubila od bečke Austrije i još se više udaljila od plasmana u drugi krug takmičenja.

Hrvatski prvak prije 14 dana slavio je u Beču 1:3, no u četvrtak navečer Austrijanci su uzvratili, ostvarivši još uvjerljiviju pobjedu.

Junak utakmice bio je dvostruki strijelac Dominik Prokop (41, 62), a golove za goste postigli su i Tarkan Serbest (73), te Cristoph Monschein (83). 

Za Rijeku je strijelac bio Domagoj Pavičić (61), dok je Josip Mišić u 72. minuti zaradio isključenje.

Riječani su doživjeli težak poraz, najteži uopće otkad igraju na Rujevici, te se najvjerovatnije opraštaju od ambicija da dočekaju evropsko proljeće.

Pobjeda Partizana

Nogometaši Partizana pobijedili su, pak, albanski Skenderbeu 2:0 (1:0) u Beogradu.

Pred 12.500 gledalaca strijelci su bili Zoran Tošić iz slobodnog udarca u 39. i Leandre Tavamba u 66. minuti.

Izabranici Miroslava Ðukića došli su do prvog trijumfa u grupnoj fazi Lige Evrope ove sezone uvjerljivom igrom. Tošić je novim “slobodnjakom”, drugim u samo pet dana, “načeo” protivnika, da bi Ognjen Ožegović iskoristio grešku odbrane gostiju i Tavambi ostavio samo da ubaci loptu u praznu mrežu.

Naruku prvaku Srbije ide i to što je kijevski Dinamo slavio u Bernu protiv Young Boysa 0:1, pa se sada nalazi na drugom mjestu grupe s pet bodova, pet manje od Dinama, ali i dva više od ekipe iz Švicarske, odnosno tri više od Skenderbeua.

U idućem kolu Partizan gostuje Dinamu, a Young Boys dočekuju Skenderbeu.

Izvor: Al Jazeera i agencije