Liga Evrope: Sarajevo izborilo play-off

Bilbija je bio dvostruki strijelac za Sarajevo, koje je u Grčkoj uspjelo anulirati poraz iz prvog duela na Koševu (EPA)

Nogometaši Sarajeva uspjeli su izboriti plasman u play-off fazu kvalifikacija Lige Evrope. Iako je predstavnik Bosne i Hercegovine na svom Koševu prošle sedmice pretrpio poraz od grčkog Atromitosa, u večerašnjem revanš susretu „Bordo“ igrači su u produžecima izborili mjesto u sutrašnjem žrijebu nastavka takmičenja.

Sarajevo je povelo pogotkom Duljevića u 24. minuti, da bi u 81. minuti na 2:0 povisio Bilbija, koji je nešto ranije ušao u igru. Grci se nisu predavali, pa su pet minuta kasnije smanjili prednost bh. predstavnika preko Tavlaridisa na 2:1, što je bio i rezultat regularnih 90. minuta.

Rezervista Bilbija potvrdio je titulu junaka utakmice, postigavši svoj drugi, a treći gol Sarajeva u prvoj minuti sudijske nadoknade prvog produžetka i tako donio nastavak takmičenja timu sa Koševa.

Uspjeh hrvatskih klubova

Nešto ranije, nastavak takmičenja potvrdio je RNK Split, koji je kao gost u Odesi igrao 0:0 protiv domaćeg Chernomoretsa. Hrvatski tim je prošle sedmice na svom terenu slavio sa 2:0, pa mu je duel bez golova „na strani“ odgovarao.

I drugi splitski tim, Hajduk, također je izborio narednu etapu takmičenja eliminiravši Shakhtar Karagandy iz Kazahstana. Prošle sedmice, kazahstanska ekipa je slavila sa 4:2, no „Bili“ su u Splitu pojačali tempo i do kraja prvog poluvremena su vodili sa 2:0, rezultatom koji je nosio play-off, da bi na kraju povisili na 3:0. Strijelci su bili Sušić (14), Maglica (36) i Gotal (90+5).

Uspješnu takmičarsku noć za hrvatske predstavnike zaključila je Rijeka uvjerljivom pobjedom nad Vikingurom sa Farskih Otoka. Prošle sedmice, Rijeka je na gostovanju slavila sa 5:1, da bi na Kantridi rezultat glasio 4:0. Trostruki strijelac bio je makedonski internacionalac Jahović (39., 49., 64), dok je četvrti pogodak autogol E. Jacobsena (77).

Kiparska Omonia je u Skoplju savladala domaći Metalurg sa 1:0 i tako potvrdila svoje mjesto u play-offu. Jedini gol u makedonskoj prijestolnici postigao je Asiss u 54. minuti, a u prvom duelu Kiprani su slavili sa 3:0.

Sutrašnji žrijeb

Pored timova koji su danas izborili mjesto u play-offu Lige Evrope, čast regije u ovom evropskom takmičenju branit će i dva tima koji su ranije ove sedmice eliminirani iz Lige prvaka – beogradski Partizan i zagrebački Dinamo.

Večeras su nastavak takmičenja izborili i Young Boys (Švicarska), Ruch (Poljska), Krasnodar (Rusija), Astra (Rumunija), Zorya (Ukrajina), Astana (Kazahstan), Nefci Baku (Azerbejdžan), Stjarnan (Island), Karaburkspor (Turska), Dinamo Moskva (Rusija), Soligorsk (Bjelorusija), PSV (Holandija), Dinamo Minsk (Bjelorusija), Trnava (Slovačka), Club Brugge (Belgija), Petrolul (Rumunija), Asteras (Grčka), Hafnarfjordur (Island), Lyon (Francuska), Torino (Italija), Hull (Engleska), Real Sociedad (Španija), Omonia (Kipar), Rio Ave (Portugal), te Grodig (Austrija).

Mjesto u play-offu automatski su dobili: Apollon Limasol (Kipar), Inter (Italija), Lokeren (Belgija), Lokomotiv Moskva (Rusija), Metalist Harkov (Ukrajina), Midtjyland (Danska), Borussia Moenchengladbach (Njemačka), Nacional (Portugal), PAOK (Grčka), Rapid Beč (Austrija), Rostov (Rusija), Saint-Etienne (Francuska), Tottenham (Engleska), Trabzonspor (Turska), Twente (Holandija), Villareal (Španija), Zurich (Švicarska) i Zwolle (Holandija).

U žrijebu će se naći i 15 klubova koji su eliminirani u trećem pretkolu Lige prvaka: Celtic (Škotska), Dnipro (Ukrajina), Panathinaikos (Grčka), Sparta Prag (Češka), Dinamo Zagreb (Hrvatska), Maccabi Tel Aviv (Izrael), Sheriff (Moldavija), Partizan (Srbija), Feyenoord (Holandija), Debreceni (Mađarska), Grasshopper (Švicarska), Aktobe (Kazahstan), Qarabag (Azerbejdžan), AEL Limassol (Kipar) i HJK Helsinki (Finska).

Žrijeb parova play-offa na programu je sutra u 13 sati.

Izvor: Al Jazeera i agencije