Liga Evrope: Gostujuće pobjede Lokomotive i Čukaričkog

U četvrtak su na programu preostali prvi mečevi prvog pretkola najmasovnijeg evropskog takmičenja (EPA)

Petnaest regionalnih klubova u četvrtak je počelo evropski put, a na programu su bili prvi susreti prvog pretkola Lige Evrope.

Svojevrsni regionalni derbi odigrali su Domžale (Slovenija) i beogradski Čukarički, a pobjedu od 1:0 (1:0) su slavili gosti iz Srbije.

Jedini pogodak na meču postigao je Matić iz penala u 43. minuti i donio veliku prednost Čukaričkom uoči revanša za sedam dana u Beogradu.

Nogometaši sarajevskog Olimpica i Spartaka iz Trnave remizirali su u četvrtak rezultatom 1:1 (1:0), u prvom meču prvog pretkola Lige Evrope, koji se odigran na stadionu ”Asim Ferhatović Hase” u Sarajevu.

Bez pobjednika u Sarajevu

Osvajač Kupa Bosne i Hercegovine iz prošle sezone odlučno je ušao u meč, koji je upisan u historiju kao prvi evropski nastup najmlađeg sarajevskog premijerligaša.

Olimpic je u prvom poluvremenu bio bolji protivnik od gostiju, njegovi igrači uspješno su branili svoj gol te brzom igrom dolazili u priliku da savladaju gostujućeg golmana.

To se isplatilo u 14. minutu, kada je Dalibor Pandža zatresao mrežu Slovaka i doveo Olimpic u vodstvo.

U drugom poluvremenu oba tima su imala nekoliko dobrih prilika, mreže su mirovale do 69. minuta, kada je u igru ušao igrač Spartaka Emir Halilović te iz prvog kontakta s loptom postigao gol za izjednačenje.

Revanš-susret će biti odigran za sedam dana u Trnavi.

Mostarci bez pogotka u Shiraku

Nogometaši Zrinjskog iz Mostara poraženi su u četvrtak na gostovanju armenskom Shiraku sa 0:2 (0:1), u prvoj utakmici prvog pretkola Lige Evrope.

Zrinjski, trećeplasirana ekipa prošle sezone Premijer lige Bosne i Hercegovine, u ovom meču nije imao mnogo prilika da ostvari povoljan rezultat za revanš, koji će biti odigran za sedam dana u Mostaru.

Na gradskom stadionu domaći tim je imao inicijativu od početka utakmice, što je rezultiralo golom u 20. minuti, koji je postigao Bougouhija.

Nakon nekoliko promašaja u drugom poluvremenu, domaćin je u 67. minuti postigao drugi gol na utakmici, a strijelac je ponovo bio Bougouhi.

Pobjeda Lokomotive u gostima

Nogometaši zagrebačke Lokomotive su u prvom susretu 1. pretkola Lige Evrope u četvrtak u gostima pobijedili velški Broughton sa 3:1 (0:1), zahvaljujući preokretu u drugom poluvremenu.

Domaći tim je poveo golom Rileyja u 28. minuti, a gosti iz Hrvatske su uspjeli postići tri gola u nastavku – Šovšić u 48, Marić u 61. i Kolar u 68. minuti.

U prvom susretu 1. pretkola Lige Evrope u četvrtak su nogometaši Hajduka u gostima kod estonskog Sillamae Kaleva odigrali 1:1 (1:1).

Strijelac za Hajduk bio je Caktaš u 6. minuti iz Penala, a za Sillamae gol je postigao Silich u 40. minuti.

Hajduk ja tako stekao dobre izglede da prođe u 1. kolo, jer se revanš igra za sedam dana u Splitu.

Parovi i rezultati regionalnih timova:

Shirak (Armenija) – Zrinjski Mostar (Bosna i Hercegovina) 2:0

Flora (Estonija) – Rabotnički Skoplje (Makedonija) 1:0

Neftci Baku (Azerbejdžan) – Mladost Podgorica (Crna Gora) 2:2

Olimpic Sarajevo (Bosna i Hercegovina) – Trnava (Slovačka) 1:1

Debrecen (Mađarska) – Sutjeska Nikšić (Crna Gora) 3:0

Sillamae Kalev (Estonija) – Hajduk Split (Hrvatska) 1:1

Airbus (Vels) – Lokomotiva Zagreb (Hrvatska) 1:3

Celje (Slovenija) – Slask (Poljska), 0:1

Domžale (Slovenija) – Čukarički Beograd (Srbija), 0:1

Budućnost Podgorica (Crna Gora) – Spartaks (Latvija) 1:3

MTK (Mađarska) – Vojvodina Novi Sad (Srbija) 0:0

Crvena zvezda Beograd (Srbija) – Almaty (Kazahstan) 0:2

Shkendija Tetovo (Makedonija) – Aberdeen (Škotska) 1:1

Vikingur (Island) – Koper (Slovenija) 0:1.

Izvor: Agencije