Liga Evrope: Dinamo savladao Viktoriju 3:0 za osminu finala

Nogometaši zagrebačkog Dinama izborili su u četvrtak navečer plasman u osminu finala Europske lige, nakon što su na stadionu Maksimir u fantastičnoj atmosferi pred 25.680 gledatelja pobijedili Viktoriju iz Plzena sa 3:0 i tako nadoknadili poraz od 1:2 iz prve utakmice.

Golove za Dinamo postigli su Mislav Oršić (15), Emir Dilaver (34) i Bruno Petković (73), a Viktorija je od 86. igrala s igračem manje, nakon što je isključen David Limbersky, prenosi Hina.

Dinamo je odlično ušao u utakmicu i stigao je do vodstva već u 15. minuti, nakon sjajne akcije Petkovića, Dani Olma i Oršića.

Petković je “lažnjakom” izbacio svog čuvara, a potom petom poslao loptu u sredinu, Olmo je majstorski propustio loptu kroz noge do Oršića, koji je pogodio gornji kut gola za vodstvo “Mmodrih”.

Isključenje trenera Bjelice

U 34. minuti Dinamo je povećao prednost – Izet Hajrović je ubacio iz slobodnog udarca s desne strane, obrana Viktorije je zaspala, a Emir Dilaver je glavom zabio za 2:0.

U posljednjim trenucima prvog dijela isključen je trener Dinama Nenad Bjelica, jer je gurnuo jednog češkog igrača koji je odugovlačio s prepuštanjem lopte.

Korak bliže prolazu u osminu finala Dinamo je došao u 73. minuti, kada je Petković zabio za 3:0, nakon brze kontre hrvatskog prvaka.

Oršić je povukao loptu i dodao Petkoviću, koji je s ruba kaznenog prostora zabio pod gredu.

Dinamo će ime idućeg protivnika doznati već u petak, kada je u Nyonu ždrijeb osmine finala.

Prva utakmica nastavka 7. marta

Prva utakmica iduće runde je 7. ožujka, a uzvrat je sedam dana kasnije.

Dinamo je posljednji put dohvatio euro-proljeće u sezoni 1969/70, plasiravši se u četvrtfinale Kupa pobjednika kupova ,u kojem je ispao od Schalkea 04.

Dinamo je tada u 1. kolu izbacio Slovan iz Bratislave te Olympique Marseille, a potom izgubio obje utakmice od momčadi iz Gelsenkirchena (1:3, 0:1).

To je bila posljednja europska utakmica “Mmodrih” na proljeće u idućih gotovo pola stoljeća, sve do ove sezone, kada je Dinamo osvojio prvo mjesto u skupini D Lige Europe i napokon prekinuo crnu seriju.

Rezultati osmine finala:

Dinamo – Viktoria Plzen 3:0 (prvi susret 1:2)

Arsenal – BATE Borisov 3:0 (0:1)

Eintracht Frankfurt – Shaktar Donjeck 4:1 (2:2)

Napoli – Zurich 2:0 (3:1)

Salzburg – Club Brugge 4:0 (1:2)

Valencia – Celtic 1:0 (2:0)

Villareal – Sporting 1:1 (1:0)

Zenit – Feberbahce 3:1 (0:1)

Od 21:00 sat uzvratne susrete igraju:

Bayer Leverkusen – Krasnodar 1:1 (0:0)

Benfica – Galatasaray 0:0 (2:1)

Chelsea – Malmoe 3:0 (2:1)

Dinamo Kijev – Olympiacos 1:0 (2:2)

Genk – Slavija Prag 1:4 (0:0)

Inter – Rapid Wien 4:0 (1:0)

Real Betis – Rennes 1:3 (3:3)

Izvor: Al Jazeera i agencije