Liga Evrope: Dinamo protiv Benfike nastavlja ‘modru bajku’

Nogometaši zagrebačkog Dinama u četvrtak će ponovo istrčati na evropsku pozornicu, s ambicijom da u duelu s portugalskom Benfikom pokušaju produžiti evropsku bajku koju žive ove sezone.

Nakon čak 13 neuspjeha zaredom hrvatski predstavnik u jesen 2018. prvi je put uspio proći u nokaut-fazu Lige Evrope, a onda se probio i među 16 najboljih nakon što je eliminirao češkog predstavnika Viktoriju Plzen.

Dinamo je grupnu fazu završio bez poraza: ostvario je četiri pobjede i dva remija, te uvjerljivo prošao grupu u kojoj su bili još Fenerbahce, Spartak Trnava i Anderlecht.

U prvom sudaru s Benfikom najjače oružje Dinama bit će teren maksimirskog stadiona, na kojem “Modri” nisu izgubili već sedam utakmica zaredom u Ligi Evrope, a postigli su 17 golova.

Bez pobjede i gola protiv Benfike

Statistika Evropske nogometne asocijacije (UEFA) kaže da su dvije ekipe dosad odigrale tri utakmice te da je Dinamo još bez pobjede nad dvostrukim evropskim prvakom.

Benfica je pobijedila dva puta, dok je jedan susret završen neriješenim ishodom.

Zagrepčani u sudarima s portugalskim predstavnikom nisu postigli nijedan gol.

Za Dinamo je upozoravajući podatak da je lisabonski tim od posljednjih 14 duela u nokaut-fazama evropskih takmičenja čak 12 puta prošao dalje.

Parovi osmine finala Evropske lige: Zenit – Villarreal, Rennes – Arsenal, Sevilla – Slavia, Dinamo Zagreb – Benfica, Eintracht – Inter (18:55), Valencia – Krasnodar, Napoli – Salzburg, Chelsea – Dinamo Kijev (21:00).

Izvor: Al Jazeera