Liga Evrope: Benfica izbacila Dinamo

Dinamo je nakon gotovo pola vijeka prezimio u Evropi (EPA)

Zagrebački Dinamo u četvrtak navečer u Lisabonu protiv Benfice nije uspio obraniti minimalnu pobjedu ostvarenu prije sedam dana na svom terenu, a nakon odigranih 120 minuta domaća ekipa slavila je 3:0 (u regularnom dijelu susreta bilo je 1:0).

Dinamo je u prvom susretu slavio 1:0 golom Brune Petkovića u 38. minuti iz jedanaesterca, no nakon 90 minuta u Lisabonu bilo je 1:0 za Benficu, pa su se igrali produžeci.

Prvi gol za Benficu postigao je Jonas u 71. minutu, a u nastavku su sudbinu Zagrepčana i okončanje europskog putovanja zapečatili Ferro (94. minuta) i Grimaldo (105. minuta).

Samim prolazom u osminu finala, odnosno nastavkom natjecanja u Europi u fazi izbacivanja, Dinamo je nakon gotovo pola stoljeća čekanja napokon prekinuo “europsko prokletstvo”.

Posljednji put Dinamo je dočekao “euro-proljeće” 1970. godine, kada je u četvrtfinalu Kupa pobjednika kupova igrao protiv Schalkea.

Osim toga i priliva znatnih sredstava u klupsku blagajnu, Dinamo je pobjedom nad Benficom osigurao Hrvatskoj pet klubova u europskim natjecanjima.

Poznati svi putnici

U četvrtak su se igrale i preostale uzvratne utakmice osmine finala Lige Europe, a dalje su prošli Chelsea, Valencia, Napoli, Villarreal, Eintracht, Arsenal i Slavia.

Nogometaši Eintrachta slavili su nakon 1:0 u Milanu protiv Intera i na taj način izborili plasman u četvrtfinale, u koje se probio i londonski Arsenal pobjedom 3:0 na svom stadionu, kojom je nadoknadio minus od dva pogotka (1:3) iz prvog dvoboja u Rennesu.

Eintrachtu je prolaz u četvrtfinale donio srpski napadač Luka Jović koji je postigao pogodak u petoj minuti. Inter je u dvije utakmice ostao bez pogotka i završio svoj europski put u ovoj sezoni.

Arsenal je već nakon 15 minuta imao rezultat kojim je nadoknadio zaostatak iz prve utakmice protiv Rennesa. Pierre-Emerick Aubameyang je u 5. minuti postigao prvi od svoja dva pogotka, dok je u 15. minuti na 2:0 povisio Ainsley Maitland-Niles na asistenciju Aubameyanga koji je u 72. minuti potvrdio prolaza Arsenala.

Villarreal je nakon trijumfa u St. Peterburgu (3:1), slavio i pred svojim navijačima sa 2:1. Morreno u 29. i Bacca u 47. minuti bili su strijelci za domaće, dok je u sučevom vremenu Branislav Ivanović postigao počasni pogodak za Zenit. 

Krasnodar na pragu senzacije

Chelsea je u Kijev stigao s prednošću od 3:0 iz prve utakmice i sve nade Dinama, ako ih je i bilo, srušio je već u 5. minuti pogotkom Oliviera Girouda. Francuski napadač još je dva puta zatresao mrežu (33, 59), a po jedan pogodak dodali su Marcos Alonso (45+1) i Callum Hudson-Odoi (78) za uvjerljivu 5:0 pobjedu londonskog kluba.

Napoli je, također, došao s komotnom prednošću od 3:0 u Salzburg, a nakon ranog gola Arkadiusza Milika, u 14. minuti, domaćinima je jedino preostalo da se na dostojanstven način oproste od Europe i to su učinili pobjedom 3:1, a strijelci su bili Dabbur (25), Gulbrandsen (65) i Leitgeb (90+2).

Krasnodar je na domaćem terenu protiv favorizirane Valencije bilo na pragu senzacije, ali je pokleknuo pola minute prije isteka sudačke nadoknade. Deset minuta nakon što je ušao u igru Magomed Sulejmanov je u 85. minuti pogodio za 1:0, što je ruskom klubu bilo dovoljno za prolaz u četvrtfinale zahvaljujući golu u gostima. No, Valenciju, koja je u prvoj utakmici slavila sa 2:1, spasio je Gonçalo Guedes pogotkom u trećoj minuti nadoknade (90+3).

Kao i u Lisabonu, i u Pragu su se igrali produžeci. Slavia i Sevilla odigrali su u 90 minuta 2:2, što je bio i rezultat prvog susreta. U produžecima su domaći igrači postigli još dva gola, a gostujući jedan za ukupnih 4:3 i prolaz češkog kluba. Golove za Slaviju postigli su Ngadeu-Ngadjui, Soucek i Van Buren, a svoju mrežu minutu prije isteka drugog produžetka pogodio je Kjaer. Za Sevillu su bili precizni Ben Yedder, Ej Haddadi i Vazquez.

Rezultati: Benfica – Dinamo Zagreb 3:0 (rezultat prve utakmice 0:1), Dinamo Kijev – Chelsea 0:5 (0:3), Krasnodar – Valencia 1:1 (1:2), Salzburg – Napoli 3:1 (0:3), Arsenal – Rennes 3:0 (1:3), Inter – Eintracht 0:1 (0:0), Slavia Prag – Sevilla 4:3 (2:2), Villarreal – Zenit 2:1 (3:1).

Izvor: Al Jazeera i agencije