Liga Evrope: Arsenal, Chelsea, Valencia i Eintracht u polufinalu

Kostić je bio strijelac prvog gola za Eintracht protiv portugalske Benfice (AP)

Nakon večerašnjih revanš utakmica saznali su se timovi koji će igrati u polufinalu Lige Evrope, a za mjesto u finalu koje se igra 29. maja na Olimpijskom stadionu u Bakuu (Azerbejdžan) borit će se engleski timovi Chelsea i Arsenal, španska Valencia i njemački Eintracht Frankfurt.

Polufinalne mečeve igraju Eintracht – Chelsea i Arsenal – Valencia.

Prvi je posao završio Chelsea koji je na svom terenu branio prednost od 1:0. „Plavi“ su poveli preko Pedra u petoj minuti, potom je Slavijin Deli dao autogol u 10 minuti (2:0), na 3:0 je povisio Giroud u 17. minuti, Souček je smanjio na 3:1 devet minuta kasnije, da bi samo minut kasnije bilo 4:1 – ponovo Pedro.

U drugom poluvremenu viđeno je malo više drame, naročito nakon 10 minuta igre jer si gosti iz Češke smanjili na 4:3, a dvostruki strijelac bio je Ševčik u 51. i 55 minuti. To je bilo sve što su Česi mogli uraditi na Stamford Bridgeu, pa je Chelsea došao korak bliže trofeju.

Derbi u Italiji

Derbi večeri igrao se na jugu Italije gdje je Napoli pokušavao stići prednost Arsenala iz Londona od 2:0. „Topnici“ su u prvom poluvremenu bolje igrali, pa su i došli do prednosti od 1:0 u 36. minuti kada je slobodan udarac maestralno izveo Lacazette.

U španskom derbiju Valencia je na svome terenu branila prednost od visokih 3:1, da bi prednost povećala u 13. minuti – strijelac za 1:0 bio je Latorre. Sve dileme o polufinalisti iz ovog španskog derbija riješio je Parejo u 54. kada su „Šišmiši“ poveli sa 2:0.

Najviše golova u prvim utakmicama četvrtfinala viđeno je u Portugalu gdje je Benfica sa 4:2 nadigrala njemački Eintracht Frankfurt.

Nijemcima je trebala pobjeda od dva gola razlike i u 37. minuti su poveli sa 1:0 pogotkom Kostića, da bi na 2:0 povisio Rode u  68. minuti što je bio i konačan rezultat, dovoljan za slavlje njemačkog predstavnika.

Rezultati revanš utakmica četvrtfinala

Chelsea – Slavia Prag 4:3 (prvi meč 1:0)

Eintracht Frankfurt – Benfica 2:0 (2:4)

Napoli – Arsenal 0:1 (0:2)

Valencia – Villarreal 2:0 (3:1)

Parovi polufinala

Eintracht – Chelsea

Arsenal – Valencia

Izvor: Al Jazeera i agencije