Lieberman prijeti Gazi: Naredni rat će bit drugačiji

Plan o otcjepljenju od Gaze, kojeg je proveo pokojni premijer Ariel Sharon, Lieberman je opisao kao histeričan (Reuters)

Izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman izjavio je da Pojas Gaze nije strateška prijetnja Izraelu, u usporedbi sa sjevernim frontom.

Lieberman, koji je i lider ultranacionalističke stranke “Izrael naš dom”, otkriva u svom podužem intervjuu sa Yossijom Yehoshuaom i Yuvalom Karnijem, dopisnicima izraelskih novina Yedioth Ahronoth, kako očekuje da će u julu početi podizanje barijere na granici s Gazom, čime bi se spriječila izgradnja palestinskih tunela.

Prema njegovim riječima, Hamas će raditi na tome da spriječi gradnju ove barijere koja će ga lišiti mogućnosti da dođe do efikasnijeg oružja.

Izraelski ministar, u intervjuu kojeg je dao deset mjeseci od dolaska na svoju funkciju, kaže: “Ako budu željeli rat, onda će se imati zbog čega kajati jer taj rat neće biti poput operacije Zaštitni rub.”

Regrutacija vojske

“Regrutirat ćemo veći broj vojnika i udariti svim snagama. Nećemo se ograničiti samo na manevar u blizini granice. Želimo reći da će cijena ovakve bitke biti izrazito visoka jer se Izrael ne može svake dvije godine spremati za novi rat”, rekao je Lieberman.

Lieberman dodaje da će naredni rat biti potpuno drugačiji u smislu otvaranja vatre i “naše veće sposobnosti nanošenja povreda. Ne smijemo oklijevati, prevrnut ćemo svaki kamen u Gazi. Ne možemo voditi četvrtu bitku protiv Hamasa na isti način kao i prethodna tri rata.”

Plan o otcjepljenju od Gaze, kojeg je proveo pokojni premijer Ariel Sharon, opisao je kao histeričan.

Za razmjenu teritorija

Izraelski ministar odbrane pojašnjava da na svim međunarodnim forumima uvijek potencira pitanje razmjene teritorija, jer se neophodno odvojiti od Palestinaca koji žive u Izraelu. Smatra da i druga strana ima interes u odvajanju, a da insistiranje na teritoriji umjesto na miru ne vodi uspjehu. Uspjeh će biti postignut samo ako dođe do razmjene teritorija i stanovnika.

Na kraju intervjua, Lieberman je izrazio želju za smanjivanjem broja Palestinaca u Izraelu, rekavši: “Jednako kako želimo da se uspostavi palestinska država na Zapadnoj obali bez ijednog Jevreja, tako se ne slažemo ni s tim da Izrael postane binacionalna država.”   

Lieberman je prije preuzimanja dužnosti u Ministarstvu odbrane obećao da će okončati Hamasovu vladavinu i ubiti Ismaila Haniyeha, zamjenika šefa ovog pokreta, u roku od 48 sati.    

Izvor: Agencije