Oglasi

Lieberman poziva na formiranje vlade nacionalnog jedinstva

Liebermanova stranka koja dobija osam do deset mjesta, mogla bi imati presudnu ulogu u sastavljanju nove vlade.
Parlamentarni izbori održani u utorak drugi su u pet mjeseci u IzraeluEPA

Bivši ministar odbrane Izraela Avigdor Lieberman, predsjednik stranke koja bi mogla presuditi u sastavljanju nove vlade, pozvao je na formiranje vlade nacionalnog jedinstva u koju bi ušle stranke Benjamina Netanyahua i Bennyja Gantza, izjednačene nakon parlamentarnih izbora.

"Imamo samo jednu mogućnost a to je formiranje široke i liberalne vlade nacionalnog jedinstva u koju bi ušli Israel Beitenou (njegova stranka), Plavo-bijela stranka i Likud", rekao je Lieberman, prenosi agencija Hina.

Izlazne ankete daju Likudu Benjamina Netanyahua (desnica) 30 do 33 od 120 zastupničkih mjesta u Knesetu, izraelskom parlamentu, a stranci Plavo-bijelo (centar) njegova političkog suparnika Gantza 32 do 34 mjesta.

Nijedan od tih dvaju blokova zajedno s tradicionalnim saveznicima neće moći osvojiti 61 mjesto potrebno za formiranje stabilne vlade.

Presudna uloga u sastavljanju vlade

Liebermanova nacionalistička stranka Israel Beiteinou koja dobiva osam do deset mjesta, mogla bi imati presudnu ulogu u sastavljanju nove vlade.

Parlamentarni izbori održani u utorak drugi su u pet mjeseci u Izraelu, nakon izbora u aprilu na kojima Netanyahu nije dobio dovoljan broj glasova za formiranje desničarske vladajuće većine.

"Mi smo u ekonomskoj i sigurnosnoj krizi i zemlji treba široka vlada", dodao je Lieberman pozivajući izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina da do kraja sedmice pozove Netanyahua i Gantza kako bi se dogovorili.

Nikada u izraelskoj historiji izbori nisu održani dvaput u jednoj godini.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.