Lieberman negirao dogovor o podršci Gantzu

Liebermanova stranka s osam zastupnika smatra se odlučujućom za formiranje vladajuće koalicije (EPA)

Čelnik izraelske nacionalističke stranke “Izrael naš dom” Avigdor Lieberman, koji se smatra ključnim faktorom za formiranje vladajuće koalicije, negirao je danas da se dogovorio da predloži za premijera vođu saveza stranaka centra Plavo i bijelo Bennyja Gantza, glavnog rivala premijera Benjamina Netanyahua, nakon parlamentarnih izbora, u kojima nema jasnog pobjednika, prenosi agencija Beta.

Lieberman je na društvenoj mreži Facebook napisao da dogovor “ne postoji”, dodavši da će njegovoj stranci biti dobro “ili u koaliciji ili u opoziciji”.

Također je rekao, kako prenosi izraelski list Haaretz, da nije razgovarao ni s Netanyahuom ni s Gantzom i da ne namjerava to učiniti prije sastanka u nedjelju s predsjednikom Reuvenom Rivlinom, kome će reći koga podržava za kandidata za premijera.

Rivlin će donijeti odluku o mandataru nakon konsultacija s devet stranaka koje su ušle u Knesset.

Očekuje se da će konsultacije trajati dva dana.

Cvijeće za Arapsku listu

Lieberman, bivši ministar vanjskih poslova i odbrane, danas je komentirao i uspjeh saveza stranaka čiji su članovi uglavnom Arapi (Zajednička lista), koji je treći po snazi u Knessetu s 13 zastupnika, na osnovu gotovo konačnih rezultata, rekavši da uspjeh duguju Netanyahuu.

Ironično je dodao da bi Netanyahu mogao poslati cvijeće u znak zahvalnosti čelniku te stranke Aymanu Odehu pred jevrejski dan odmora, šabat, koji počinje večeras sa zalaskom Sunca, prenijeli su izraelski mediji.

Liebermanova stranka s osam zastupnika smatra se odlučujućom za formiranje vladajuće koalicije.

Netanyahuov konzervativni Likud imat će, kako se predviđa, 31 zastupnika u 22. Knessetu, četiri manje nego što je osvojio na prethodnim izborima.

Gantzov savez prednjači s 33 zastupnička mandata, a Knesset ima 120 zastupnika.

Izvor: Agencije