Lieberman: Mossad nije ubio palestinskog inženjera

Lieberman tvrdi da je Batsh ubijen zbog unutrašnjih razmirica među Palestincima (EPA)

Izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman rekao je danas da je palestinski naučnik koji je ubijen u Maleziji bio stručnjak za rakete, naglasivši i da “nije bio svetac”.

Lieberman je odbacio navode Hamasa da je naučnika ubila izraelska tajna služba Mossad, prenijela je agencija Reuters.

Dvojica muškaraca na motociklima ispalili su 10 metaka na Fadija al-Batsha, inženjerskog predavača, u Kuala Lumpuru u subotu.

U međuvremenu, šef policije u Kuala Lumpuru Mazlan Lazim izjavio je da je ubistvo palestinskog naučnika „internacionalno pitanje“ koje se istražuje iz svih uglova.

Malezijske vlasti kažu da je izvršena autopsija tijela ubijenog člana Hamasa Fadi al-Batsha dan nakon što je upucan. Hamas za njegovo ubistvo optužuje Izrael.

„Istražujemo sve uglove. Moramo sprovesti pažljivu i temeljitu istragu.Ovo je internacionalno pitanje,“ rekao je Mazlan.

Lider Hamasa Ismail Haniyeh rekao je da je Mossad bio iza prošlih pokušaja ubistava palestinskih naučnika i da je napad na Batsha “nastavak tog niza”.

Batsh bio univerzitetski profesor

Međutim, Lieberman tvrdi da je najvjerovatnije Batsh ubijen zbog unutrašnjih razmirica među Palestincima.

“Čuli smo o tome u vijestima. Teroristička organizacija optužuje za svako ubistvo Izrael – naviknuti smo na to”, rekao je Lieberman za Radio Izrael.

“Čovjek nije bio svetac i nije se bavio poboljšanjem infrastrukture u Gazi – bio je umješan u poboljšanje raketne preciznosti… Svjedoci smo konstantnog svođenja računa među različitim frakcijama u terorističkoj organizaciji i vjerujem da se to i ovog puta dogodilo”, rekao je Lieberman.

Malezijski zamjenik premijera Ahmad Zahid Hamidi rekao je da su osumnjičeni za ubistvo, koji su pobjegli sa mjesta ubistva, najvjerovatnije Evropljani sa vezama u stranim obavještajnim službama.

Batsh je bio predavač na Univerzitetu u Kuala Lumpuru, a uža specijalnost mu je bila energetika.

Izvor: Al Jazeera i agencije