Lideri stranaka bez dogovora o datumu izbora u S. Makedoniji

Lideri partija u Sjevernoj Makedoniji nisu na sastanku kod predsjednika Steve Pendarovskog postigli konsenzus o datumu održavanja vanrednih parlamentarnih izbora u zemlji, zakazanih za 12. april, koji su odgođeni zbog pandemije korona virusa. 

Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva smatra da bi izbori trebali da budu održani krajem juna, javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

VMRO-DPMNE zalaže se za 23. august, 30. august ili 12. septembar. Demokratska unija za integraciju (DUI), najjača politička partija etničkih Albanaca, da se postigne konsenzus i traži da izbori budu što je prije moguće.

Zaev je nakon sastanka rekao da nije postignut dogovor o održavanju izbora u prvoj mogućoj prilici.

‘Važni građani’

On je dodao da je 21. juni prvi termin za održavanje izbora nakon okončanja vanrednog stanja, na osnovu dekreta vlade.

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski rekao je nakon sastanka da očekuje da će biti postignut konsenzus kako bi stranke pokazale da su im važni građani, a ne politički interes, prenosi Tanjug.

Sastanku su prisustvovali lideri SDSM-a Zoran Zaev, VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, DUI-ja Ali Ahmeti, Alijanse za Albance Zijadin Sela, Alternative Afrim Gasi, partije Besa Bilal Kasami i predstavnik DPA Azem Sadiku.

Izvor: Al Jazeera i agencije