Lideri Sjeverne Amerike brane slobodnu trgovinu

Meksiko, Kanada i SAD potpisnici Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) (Reuters)

Američki predsjednik Barack Obama, kanadski premijer Justin Trudeau i predsjednik Meksika Enrique Pena Nieto istakli su važnost ujedinjenog kontinenta na samitu u glavnom gradu Kanade na kojem su dogovorili zajednički energetski sporazum i obnovili sporazum o slobodnoj trgovini.

Kanada, Sjedinjene Američke Države i Meksiko snažno su stali u odbranu slobodne trgovine, uprkos pozivima na izolacionizam i teškoćama globalizacije.

Na samitu u Ottawi obavezali su se jačati ekonomske veze i korištenje obnovljivih izvora energije, prenosi Hina.

“Integracija nacionalnih ekonomija u globalnu ekonomiju je tu, to je učinjeno”, rekao je Obama po završetku samita.

Naglasio je da povlačenje iz međunarodnih sporazuma o trgovini ne bi pomoglo smanjiti ekonomsku neravnopravnost jer je globalizacija otišla predaleko.

“Čak i da hoćemo, ne možemo se odrezati od ostatka svijeta” i bio bi to “pogrešan lijek za rješavanje neravnopravnosti”, istakao je Obama.

“Izolacionizam ne može donijeti napredak društvu”, rekao je Pena Nieto.

“Naš je svijet međusobno povezan na tako mnogo načina da je mnogo bolje da radimo zajedno, da zajedno idemo kroz izazove, jer tako ćemo ostvariti rast za dobrobit naše zemlje i građana”, rekao je Trudeau.

Kritike na račun slobodne trgovine

Tri države potpisnice su Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) na tržištu od 500 miliona ljudi, a za koji je republikanski američki predsjednički kandidat Donald Trump izjavio da će o njemu ponovno pregovarati ili ga odbaciti ako u novembru pobijedi na izborima.

Trump smatra da je slobodna trgovina katastrofalna te da je SAD koštala hiljade radnih mjesta.

Slične zamjerke mogle su se čuti i u Velikoj Britaniji prije prošlosedmičnog referenduma koji je iznenađujuće završio odlukom da se napusti Evropska unija i zona slobodne trgovine.

Na samitu je bilo riječi i o Brexitu te je Obama rekao da će svjetska ekonomija biti stabilna kratkotrajno, no izrazio je zabrinutost za dugoročne izglede. 

Američki predsjednik je, međutim, upozorio da se ne smiju “praviti pojednostavljene usporedbe” između onoga što se dogodilo u Evropskoj uniji iz koje izlazi Velika Britanija i odnosa između tri velike zemalje Sjeverne Amerike.

Najavili su jačanje borbe protiv klimatskih promjena.

Cilj im je do 2025. godine proizvoditi 50 posto struje koja se dobija obnovljivim energijama i nuklearnom, u odnosu na 37 posto iz 2015.

Meksiko se pridružio obavezi koju su SAD i Kanada već preuzeli da smanji emisije metana za 40 do 45 posto do 2025. godine.

Izvor: Agencije