Lideri protesta u Sudanu pozivaju na generalni štrajk

Kulminacija protesta treba da bude u četvrtak na masovnim skupovima (EPA)

Lideri demonstracija u Sudanu pozvali na dvodnevni generalni štrajk u cijeloj zemlji, u pokušaju da izvrše pritisak na vojni savjet da preda vlast civilnoj vladi.

Udruženje sudanskih profesionalaca (SPA), organizator višemjesečnih protesta koji su u aprilu podstakli vojsku da zbaci dugogodišnjeg predsjednika Omara al-Bashira, pozvalo je na štrajk širom zemlje.

Oni su pozvali građane da odu na posao, ali da se suzdrže od bilo koje aktivnosti, te da se potom upute na brojne protestne šetnje i demonstracije širom zemlje.

Kulminacija protesta treba da bude u četvrtak na masovnim skupovima, navodi SPA koje je zaprijetilo akcijama građanske neposlušnosti ako vojni savjet ne preda vlast civilima.

Demonstranti žele civilnog lidera

Pregovori vojske i demonstranata dospjeli su u ćorsokak prošlog utorka, pošto su obje strane pristale na trogodišnji prijelazni period, ali nisu mogle da se dogovore oko sastava i lidera vladajućeg savjeta koji bi upravljao zemljom u tom periodu.

Demonstranti su naveli da žele civilnog lidera i “ograničeno prisustvo vojske”, ali dodaju da vladajući generali odbijaju da se odreknu kontrole nad savjetom.

Snage za deklaraciju slobode i promjenu, koje predstavljaju demonstrante u pregovorima s vojnim savjetom, saopštile su da su primorane da pozovu na generalni štrajk, navodeći da nema drugog načina da se “ispravi smjer revolucije i postignu njeni ciljevi”.

Otkako je vojska 11. aprila zbacila Al-Bashira poslije 30 godina njegove vladavine, njeni predstavnici i lideri protesta održali su nekoliko rundi pregovora.

Izvor: Agencije